Index Vakbarát Hírportál

Portugáliában is betiltják a vadállatok cirkuszban való szerepeltetését

2018. november 1., csütörtök 23:19

Portugáliában 2024-től tilos lesz cirkuszban vadállatokat szerepeltetni, erről döntött a törvényhozás - írja az AFP. Az állatvédők nagy örömmel üdvözölték a törvényt, ami arról szól, hogy több mint 1000 állat (köztük oroszlánok, tigrisek, elefántok, tevék, zebrák) többé nem szerepelhetnek cirkuszi mutatványokban. 

"Vadon élő állatokban nincs helyük a cirkuszban. Az emberek próbálják meg anélkül jól érezni magukat, hogy állatoknak szenvedést okoznának" - mondta az egyik állatvédő csoport vezetője.

A tiltásról szóló törvényt a jobb- és baloldali képviselők egyaránt elfogadták. A cirkuszi vadállatok tiltását már fél Európában bevezették, Portugália most csatlakozott ezekhez az országokhoz.  

"A parlament végre rájött, hogy nem volt elég nagyobb ketreceket használni, szigorúbb szabályokat bevezetni, hanem teljesen be kell szüntetni a vadállatok cirkuszban való kínzását" - mondta az egyik képviselő. 

A cirkusztulajdonosoknak 2024-ig össze kell írni az összes, birtokukban lévő vadállatot, akiket majd különböző állatmenhelyeken helyeznek el. Azok a cirkuszosok, akik a határidő lejárata előtt beszolgáltatják az állatokat, állami segítséget kaphatnak új szakma kereséséhez. 

Rovatok