Index Vakbarát Hírportál

Szaúd-Arábia már Jemen fővárosát támadja

2018. november 2., péntek 13:28

A szanaai nemzetközi repülőteret és a húszi lázadók által használt, a közelben lévő légi támaszpontot támadta a szaúdi vezetésű arab szövetség pénteken. Közben szövetségesek és a húszik összecsapásai folytatódtak a fővárostól nyugatabbra, az ország legnagyobb kikötővárosában, Hodeidában.

A harcok néhány nappal az után újultak ki, hogy az Egyesült Államok fegyverszünetet javasolt a három és fél éve tartó háborúban, és a szaúdi támogatást élvező kormány hajlandó volt a tűzszünetet támogatni.

A húszik a fővároshoz közeli légi bázist használják a drónokkal és ballisztikus rakétákkal végrehajtott támadásaikhoz - közölte a szövetség szóvivője az al-Ehbaríja szaúdi állami televízióval pénteken. Turki al-Malki ezredes szerint a nemzetközi repülőtér zavartalanul működik.

A húszik televíziója, az Al-Masirah közölte, hogy több mint ötven légitámadást hajtottak végre az al-Dualimi légitámaszpont és a környező térségek ellen.

Tárgyalások erőszakkal

A szövetségesek jelentős létszámú csapatokat vezényeltek a térségbe szerdán, hogy nyomást gyakoroljanak az Irán támogatta húszikra, hogy visszatérítsék őket az Egyesült Államok vezetésével folyó tárgyalásokhoz.

Pénteken szemtanúk szerint a hodeidai repülőtér és az egyetem térségében folytak a harcok. A szaúdi kormányhoz hű erők közölték, hogy csütörtök éjjel fokozták a kikötőváros keleti bejáratánál, illetve a déli részén lévő húszi támaszpontok elleni légicsapásokat.

Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és szunnita szövetségeseik 2015 márciusa óta harcolnak az ország nemzetközileg elismert kormányát száműzetésbe kényszerítő húszik ellen.

Rovatok