Index Vakbarát Hírportál

Január óta először jutott el segélyszállítmány 45 ezer szíriai menekülthöz

2018. november 3., szombat 18:36

Elérte az ENSZ és a Szíriai Arab Vörös Félhold (SARC) segélyszervezet 78 teherautóból álló segélykonvoja a szíriai-jordániai határnál található rukbáni menekülttábort, ahol 45 ezer szíriai menekült az elmúlt hónapokban alig jutott hozzá alapvető szolgáltatásokhoz.

A teherautók élelmiszert, ruhát, piperecikket, műanyag takarót, gyógyszert, orvosi eszközt juttattak el a sivatagi táborba. Ali az-Zaatari, az ENSZ szíriai humanitárius koordinátora megjegyezte, hogy oltási kampányt indítanak, ennek keretében 10 ezer gyereket oltanak be kanyaró, gyermekbénulás és egyéb betegségek ellen.

A rukbáni menekülttáborba utoljára januárban érkezett segélyszállítmány Jordániából, a tábor lakói azóta többnyire csak a szíriai kormányerők ellenőrzése alatt álló területekről becsempészett árucikkekhez jutottak hozzá.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) októberben figyelmeztetett arra, hogy a rukbáni menekülttábor 45 ezer szíriai lakója alig jut hozzá az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz. Az UNICEF szerint a térségben mindössze egyetlen olyan, a világszervezet által támogatott klinika működik, amely képes alapvető egészségügyi ellátást nyújtani sürgős életmentő esetekben, az is a határ jordániai részén.

A Rukbán menekülttáborban élők nagy része az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által elfoglalt kelet-szíriai területekről menekült oda, írja az MTI.

Rovatok