Index Vakbarát Hírportál

Helyi párttal fog együtt kormányozni a CSU Bajorországban

2018. november 5., hétfő 15:48 | aznap frissítve

Megállapodott a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) a Szabad Választók (Freie Wähler- FW) pártjával a közös kormányzásról, a koalíciós szerződést hétfőn írták alá Münchenben, írja az MTI.

A szerződés aláírása után megtartotta alakuló ülését az új bajorországi tartományi törvényhozás (Landtag), amely a tervek szerint kedden választja meg ismét miniszterelnöknek Markus Söder CSU-s politikust. Kormányának tagjai egy héttel később, november 12-án teszik le esküjüket a Landtagban.

Az új bajor kormány pontos összetétele még nem ismert, de az tudható, hogy az FW három minisztériumot kap. Övék lesz a gazdasági, energiaügyi és területfejlesztési, a környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi, valamint a kulturális tárca. Megalakítanak egy új minisztériumot, amely a digitalizációval kapcsolatos feladatokkal foglalkozik majd.

A CSU az október közepén tartott Landtag-választáson ugyan az első helyen végzett, a szavazatok 37,2 százalékát szerezte meg, de támogatottsága 10,4 százalékponttal gyengült 2013-hoz képest és elveszítette abszolút többségét a müncheni tartományi gyűlésben. (A párt ezzel a leggyengébb eredményt érte el az 1950-es 27,4 százalék óta.)

A Szabad Választók az öt évvel ezelőtti 9 százalékról 11,6 százalékra növelte támogatottságát. Eredetileg alulról jövő polgári kezdeményezés és mozgalom volt, amely elsősorban helyi, önkormányzati és tartományi ügyeket vállalt fel. Azért alakult párttá a kilencvenes évek közepén, hogy a független polgárokat, közösségeket, egyesületeket elindíthassa a választásokon. A Szabad Választók nemcsak Bajorországban vannak jelen, de csak itt van képviseletük tartományi parlamentben és vannak európai parlamenti képviselőik is. A párt programját aktuális helyi témák határozzák meg, amelyekre saját bevallásuk szerint igyekeznek pragmatikus megoldásokat kínálni.

A német tartományt rendszerint egyedül kormányzó CSU-ban kudarcként értékelt választási győzelem óta egyre többen bírálják Horst Seehofer pártelnököt. A nyomás tovább erősödött, miután a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője, Angela Merkel kancellár bejelentette, hogy nem pályázza meg többé a pártelnöki tisztséget. Horst Seehofer közölte: majd csak az új bajor tartományi kormány hivatalba lépése után nyilatkozik arról, hogy miként kívánja folytatni pályafutását.

Rovatok