Index Vakbarát Hírportál

Macron ellen tervezett merénylet miatt fogtak el hat szélsőjobboldalit Franciaországban

2018. november 6., kedd 14:04

Őrizetbe vett a francia rendőrség hat szélsőjobboldali személyt kedden, akik Emmanuel Macron államfő ellen terveztek merényletet. A BFM francia hírtévé értesülését hivatalos források erősítették meg, írja az MTI.

A hat gyanúsítottat a kelet-franciaországi Isere, Moselle és a nyugati Ille-et-Vilaine megyékben fogták el kedd reggel a belső hírszerzés munkatársai. Az ügyben a párizsi ügyészség terrorista összeesküvés gyanújával indított eljárást.

A tájékoztatás szerint a gyanúsítottak egy egyelőre még körvonalazatlan erőszakos cselekményt terveztek a köztársasági elnök ellen.

Az 20 és 60 év közötti gyanúsítottak közül egy nő és öt férfi, valamennyien szerepeltek a titkosszolgálatok nyilvántartásában.  A BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy a fő gyanúsítottnak tekintett férfinél egy fegyvert találtak.

Christophe Castaner belügyminiszter és Nicolas Lerner, a titkosszolgálatok új vezetője hétfőn arra hívták fel a figyelmet, hogy figyelni kell a Franciaországban nagyon aktív szélsőséges jobb- és baloldali csoportoktól érkező fenyegetésekre. Patrick Calvar, a titkosszolgálatok korábbi vezetője 2016-ban azt mondta, hogy a szélsőjobboldal "az összetűzésre vár" a radikális iszlámmal.

Rovatok