Index Vakbarát Hírportál

A Trump-párti sajtó is letiltotta az elnök új, rasszistának tartott kampányvideóját

2018. november 6., kedd 00:20 | aznap frissítve

Donald Trump amerikai elnök kiadott egy olyan szinten rasszista kampányvideót, ami már a Trump-párti Fox News tévécsatornának is sok volt, írja a CNN. A tévé több tucat alkalommal levetítette a videót, de később úgy döntött, hogy azt letiltja a képernyőről, és közleményben határolódott el annak tartalmától.

A videóban Luis Bracamontes illegális mexikói bevándorló látható, akit rendőrgyilkosságokért ítélték el Amerikában. A férfi a tárgyalásán azt állította, hogy ki fog szökni a börtönből és még több rendőrt fog meggyilkolni, ez a rész szerepel is a tévészpotban, és eddig tart a videó tényekre épülő része, innentől két hamis állítás jelenik meg a képernyőn:

Ezzel szemben az igazság az, hogy Bracamontest korábban már többször kitoloncolták az országból, és soha senki nem engedte neki, hogy az Egyesült Államokban éljen, csak minden alkalommal visszaszökött. Attól függetlenül, hogy épp demokrata vagy republikánus elnök volt a Fehér Házban.

De a videó itt nem áll meg, ezután összeköti a rendőrgyilkos Bracamontest más bevándorlókkal, köztük azzal a Hondurasból indult, sok ezresre duzzadt menekültcsoporttal, aminek az útját naponta követi az amerikai média, és amit Donald Trump elnök is folyamatosan napirenden tart a kampányrendezvényein. A videó végére egyértelműen érthető az üzenet: a demokraták lebontanák a határzárat, és bűnöző bevándorlókkal árasztanák el az országot.

A republikánusokhoz közel álló Fox News csatorna mellett letiltotta a videót a CNN, és az NBC is, majd a Facebook is, arra hivatkozva, hogy az megsérti a hirdetési alapelveiket.

A félidős amerikai választások hajrájára időzített reklám vasárnap és hétfőn még látható volt hirdetésként a közösségi oldalon, így az már elért többmillió felhasználóhoz, ezután törölték. A cég elnézést kért amiatt, hogy nem vették időben észre a videót. Emellett jelezték, hogy ilyen szigorú feltételek csak a pénzért hirdetett posztokra vonatkoznak, a videót magánemberek, vagy akár oldalak is szabadon terjeszthetik, csak pénzért nem lehet plusz elérést vásárolni azoknak a bejegyzéseknek, amikben szerepel.

Rovatok