Index Vakbarát Hírportál

Die Zeit: Horst Seehofer lemond a CSU elnöki tisztségéről

2018. november 7., szerda 15:13

Horst Seehofer rövidesen lemond a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöki tisztségéről - jelentette szerdán a Die Zeit című német hetilap az internetes oldalán.

Horst Seehofer a környezetéből származó információk alapján pártja hét végi vezetőségi ülésén ismerteti döntését, miszerint befejezi 2008-ban kezdett pártelnöki munkáját, de megtartja a belügyminiszteri pozíciót a szövetségi kormányban.

Döntését nagyban befolyásolta Angela Merkel kancellár azon elhatározása, hogy pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) decemberi kongresszusán nem pályázza meg ismét az elnöki tisztséget, és legkésőbb a ciklus végén távozik a politikából.

Angela Merkel visszavonulásának bejelentése után Horst Seehofer felszabadult, és így már képes "elengedni" a pártelnökséget - fogalmazott a egy bizalmasa, hozzátéve: a politikus "nagyon megkönnyebbült, mióta tudja, hogy nem Merkel férfitemetőjében végzi".

Horst Seehofer a Die Zeit beszámolójára reagálva szóvivője útján tudatta, hogy nem változtatta meg tervét, továbbra is érvényes, hogy majd csak a bajor kormány november 12-i hivatalba lépése után ismerteti elképzeléseit jövőjéről, és még nem véglegesítette döntését.

A Focus című hírmagazin a hírportálján arról írt, hogy Horst Seehofer esetleges visszalépése után Markus Söder veszi át a párt vezetését. A tartományi kormányfőt december elején, egy rendkívüli pártkongresszuson választhatják meg elnöknek. A párt szűkebb vezetése nagy egyetértésben hozta meg ezt a döntést, amelybe bevonták Manfred Webert is - írta a Focus.

Rovatok