Index Vakbarát Hírportál

Huszonöt rab és két őr meghalt a tádzsik börtönlázadásban

2018. november 8., csütörtök 11:16 | aznap frissítve

Lázadás tört ki szerda este egy szigorúan őrzött tádzsikisztáni börtönben, legalább huszonöt rab és két őr meghalt - közölte különböző biztonsági forrásokra hivatkozva az MTI. A Reuters azonban csak 13 halottról ír.

Az eset a fővárostól, Dusanbétól mintegy 300 kilométerrel északra lévő Hudzsand városban történt. Egy meg nem nevezett belügyminisztériumi forrás szerint a lázadás úgy tört ki, hogy egy rab, aki a hatóságok feltételezése szerint az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez tartozik, megtámadott egy őrt.

Az összetűzések során hat őr megsebesült. A börtön vezetése kérte az állami biztonsági erők segítségét a lázadás leveréséhez. Az egyik nyilatkozó biztonsági forrás szerint az incidensnek már vége, egy másik szerint azonban még tartott csütörtökön is. 

A 700 ezer lakosú Hudzsand börtönében zömmel vallási szélsőségességért, például az IÁ-hoz való tartozásért elítélt embereket tartanak fogva, általában hosszú évekre. Több lázadási kísérlet volt már a börtönben.

A börtönlázadás miatt a szomszédos Kirgizisztán határőrsége megszigorította a biztonsági intézkedéseket az összes tádzsikisztáni határátkelőhelyen.

Rovatok