Index Vakbarát Hírportál

Nem engedték be Hongkongba a Financial Times újságíróját

2018. november 9., péntek 14:04

A hatóságok nem engedélyezték a Financial Times című brit lap szerkesztőjének, hogy Hongkongba lépjen, jelentette a lap pénteken. Októberben már egyszer elutasították a szerkesztő munkavízumának meghosszabbítására vonatkozó kérelmét is.

Az Ázsia-rovatnak dolgozó Victor Mallet csütörtökön akart Hongkongba belépni, de miután több órán át válaszolt a bevándorlási hatóság tisztjeinek kérdéseire, a határon visszafordították. 

Hongkonggal kapcsolatban egyre nagyobb az aggodalom, hogy egyre inkább romlik a szabad véleménynyilvánítás és a sajtószabadság helyzete a pekingi befolyás miatt. 

A hongkongi kormány szerint azonban a mostani ügynek sem a szabad véleménynyilvánításhoz, sem a sajtószabadsághoz nincsen köze. Pénteken e-mailben küldött nyilatkozatukban azt írták: bármelyik belépési kérelem elbírálásakor a törvény és az aktuális bevándorlási politika figyelembevételével hoznak döntést. 

Mallet vízumhosszabbításra vonatkozó kérelmét a hatóságok azután utasították el a múlt hónapban, hogy a hongkongi külföldi tudósítók klubjának egy olyan rendezvényét vezette, melyen egy függetlenségi aktivista mondott beszédet.

A rendezvényt mind a pekingi, mind pedig a hongkongi vezetés súlyosan kifogásolta. A hatóságok viszont meg sem indokolták a Mallet vízumával kapcsolatban hozott döntést. (MTI)

Rovatok