Index Vakbarát Hírportál

A kaliforniai tűzvész elpusztított egy várost, 9 halott

2018. november 10., szombat 08:37 | aznap frissítve

Egyszerre három tűzvész pusztít Kalifornia államban, az Egyesült Államokban. Az egyik gyakorlatilag teljesen megsemmisített egy várost. Az elnök vészhelyzetet rendelt el. Kilencen meghaltak.

Továbbra is megállíthatatlan az Egyesült Államok nyugati partján, Kaliforniában tomboló tűzvész: a legfrissebb adatok kilenc áldozat van, és az is kiderült, hogy Paradise városában mekkora pusztítást végzett. 

A hatóságok szerint a város otthonainak 80-90 százaléka veszett oda a tűzben, és 35 embert tartanak nyilván eltűntként.

A becslések szerint több ezer épület semmisült meg, és ez lehet a negyedik legsúlyosabb tűzvész az állam történetében. A lángoló városból kijutást csak nehezített, hogy péntekre a kivezető utakat elborították a kidőlt fák és a leszakadt vezetékek. 

A Severe Weather oldalára felkerült egy katasztrófafilmeket idéző videó, amin az látható, ahogy egy autós keresztülhajt egy országúton Paradise közelében, miközben mindkét oldalon lángol a vidék. Félelmetes az a videó is, ami az utak mentén hátrahagyott autókat mutatja.

Sokan azért hagyták hátra az autóikat, mert egyszerűen bedugult a forgalom, miközben az út mellett minden lángolt, ezért gyalog menekültek.  A kilenc áldozat közül négyet az autójában találtak meg, egyet egy jármű mellett, négyen pedig az otthonukból nem tudtak kimenekülni. 

Kaliforniában összesen három tűzvész pusztít jelenleg, ebből kettő Los Angeles környékén, így már több millió embert érint a környékre kiadott vörös riadó. Los Angeles és Ventura megyékben közel 150 ezer embert kellett kitelepíteni az elmúlt órákban. A tűzben megsemmisült a Paramount Ranch egy része is, itt számos filmet és sorozatot forgattak az 1920-as évek óta, többek között a Westworld sorozat egyes jeleneteit. 

A legnagyobb gondot eddig az északon tomboló Camp Fire elnevezésű okozta, ezt egyébként az űrből is látni lehet, miközben több ezer tűzoltó igyekszik megfékezni. A becslések szerint 90 000 hektárnyi területen pusztít.

Egy olvasónk ezzel kapcsolatban arról írt, hogy egy, a Camp Fire tűztől kb. 200 kilométerre, San Francisco közelében élő ismerősének két napja nem kell bemennie dolgozni, mert a füst még ott is egészségtelen mértékű. Mint írta, ez kb. olyan, mintha Debrecenben égne a tűz, és emiatt Budapesten napok óta tábortűz-szag lenne.

A szárazság, a nagy szél és az alacsony pártartalom ráadásul kedvez a tűz terjedésének, emiatt nemrég Malibut is ki kellett üríteni, és az egyik tűz szombatig eléri Thousand Oaks városát, ahol szerdán egy szórakozóhelyen egy  férfi 12 embert agyonlőtt  és többeket megsebesített.

A tűz terjedésének sebességéről talán az a legérzékletesebb, hogy péntekre virradóra percenként nagyjából nyolcvan futballpályának megfelelő területre terjedt tovább. 

Donald Trump amerikai elnök vészhelyzetet rendelt el Kalifornia államban péntek este, így további erőforrásokat tudnak mozgósítani a tűz megfékezésére. 

A helyszínen tartózkodik? Ha megosztaná, amit látott, írjon az ugyelet@mail.index.hu-ra! 

(Borítókép: Tűzoltók próbálják megfékezni a tűzvészt a Észak-Sacramento Paradise városában 2018. november 9-én. Fotó: Josh Edelson / AFP)

Rovatok