Index Vakbarát Hírportál

A meggyilkolt szaúdi újságíró utolsó szava: megfulladok

2018. november 11., vasárnap 17:01 | aznap frissítve

"Megfulladok. Vegyétek le ezt a zsákot a fejemről, klausztrofóbiás vagyok." Ezek voltak Dzsamál Hasogdzsi utolsó szavai a Daily Shaba nevű török lap vezetője szerint. Az Al-Jazeera által idézett újságíró úgy tudja, Hasogdzsi fejére nejlonzacskót húztak, és így fulladt meg. A gyilkosság hét percen át zajlott. 

Recep Tayyip Erdogan azt nyilatkozta a török lapnak, hogy a gyilkosságot bizonyító hangfelvételeket átadták Szaúd-Arábiának, az Egyesült Államoknak, Németországnak, Franciaországnak és Angliának. A török elnök úgy véli, a gyilkos azon 15 ember közt van, akik október másodikán érkeztek Isztambulba. 

A Daily Shaba információi szerint a török nyomozók sav nyomait találták meg a szaúdi követségen, ami valószínűsíti a híreket, hogy az Amerikában élő rendszerkritikus szaúdi újságíró testét savban oldották fel. A padlót műanyagfóliával borították, a test feldarabolását és feloldását pedig Salah al-Tubaigy a szaúdi belügyminisztérium törvényszéki orvosszakértője végezte, mondta a török újságíró.

A kormánypárti török lap hamarosan képeket közöl azokról az eszközökről, amelyeket az újságíró gyilkosai a követségre vittek, továbbá nyilvánosságra hozza a hangfelvételeket Hasogdzsi halálálának utolsó perceiről.

Szaúd-Arábia az eset kivizsgálását ígéri, és állítólag már letartóztatott 18 embert, öt magas rangú tisztviselőt pedig felmentettek.

A rezsim kritikusa volt

Dzsamál Hasogdzsi, aki rendszeresen szerepelt az arab hírtelevíziókban és szabadúszóként a The Washington Postnak is dolgozott, október 2-án tűnt el, miután felkereste hazája főkonzulátusát Isztambulban, hogy iratokat intézzen közelgő esküvőjéhez. A szaúdi hatóságok eleinte azt állították, hogy a Rijáddal szemben kritikus, egy éve az Egyesült Államokban élő újságíró elhagyta az épületet, és utána tűnt el. Mintegy két héttel később viszont azzal álltak elő, hogy Hasogdzsi dulakodás közben halt meg a konzulátuson. A török hatóságok szerint azonban előre kitervelt módon meggyilkolták.

A nagy nemzetközi felháborodást kiváltó ügyben Antonio Guterres ENSZ-főtitkár és  nemzetközi jogvédő szervezetek  is független, nemzetközi vizsgálatot szorgalmaztak.

Rovatok