Index Vakbarát Hírportál

Kétszázötvenezren vonultak a varsói függetlenségi meneten

2018. november 11., vasárnap 23:17

Kétszázötvenezer résztvevője volt a vasárnap este véget ért varsói menetnek, melyen a piros-fehér nemzeti zászlók alatt vonuló lengyelek az ország függetlenségének centenáriumát ünnepelték, írja az MTI. A BBC  ehhez hozzáteszi, hogy a menettel együtt tartottak a szélsőjobboldali csoportok is. A menet napok óta viharokat kavart Lengyelországban. 

Bár az MTI nem említi, a függetlenségi napi felvonulást szélsőséges pártok kezdeményezték, akik a korábbi években felháborodást keltettek a fehér felsőbbrendűséget hirdető transzparensekkel, írja a Financial Times. A szélsőséges, maszkot viselő csoportok rendszeresen összecsaptak a rendőrökkel is. Varsó liberális polgármestere idén nem engedélyezte a menetet, mondván az "agresszív nacionalizmusnak" nincs helye abban a Varsóban, amit a náci Németország rombolt le.

Végül Andrzej Duda elnök védnökségével rendezték meg a menetet, mégpedig ugyanazon az útvonalon, amelyet a szélsőségesek hirdettek meg. (A szélsőséges és náci jelszavakkal vonuló, rendőrséggel összecsapó csoportokat az MTI egyébként "nemzeti köröknek" nevezi.) Az MTI nem, csak az angol közszolgálati lap teszi hozzá, hogy a felvonulást bojkottálták az ellenzéki pártok.

A felvonulás arra emlékezik, amikor Lengyelország 1918-ban elnyerte függetlenségét az oroszoktól, németektől és az Osztrák-Magyar monarchiától.

Az államfő arra kérte a lengyeleket, hogy politikai jelszavak nélkül, nemzeti zászlókkal vegyenek részt a meneten. Amint az MTI tudósítója a helyszínen tapasztalta, az ünneplők transzparensek nélkül, számtalan piros-fehér lobogóval érkeztek a helyszínre. A BBC ugyanakkor megemlíti, hogy többeknél voltak szélsőséges jelszavakat hirdető transzparensek. A szélsőségesek vörös füsttel borították be a menetet. 

Szabad lengyelek legnagyobb menete

A résztvevők Andrzej Duda rövid üdvözlő beszéde után a nemzeti himnuszt énekelték el, majd a függetlenségért küzdő harcosoknak szóló, a Tisztelet és dicsőség a hősöknek, valamint az Isten, becsület, haza jelszavakkal vonultak tovább.

A menetet a lengyel politikai vezetők és háborús veteránok vezették, a megmozdulás része katonai díszszemle is volt. A felvonulás a varsói Nemzeti stadionnál ért véget este egy koncerttel, ezt követően a Visztula partján óriási tűzijáték volt látható.

A lengyel kormány szóvivője, Joanna Kopcinska vasárnap este megköszönte a népes részvételt a függetlenség napi felvonuláson. "Ez volt a szabad lengyelek legnagyobb menete a független Lengyelországban" - szögezte le, megállapítva: a menet méltóságteljes és békés volt.

A lengyel biztonsági szolgálat közleménye szerint a belbiztonsági hivatal (ABW) és a rendőrség a vasárnapi megemlékezések előtt száz, potenciális biztonsági veszélyt jelentő személyt tartóztatott fel. A "szélsőséges neonáci körökhöz" tartozók többek között svéd és orosz állampolgárok voltak - olvasható a közleményben.

A lengyel média közölte: az alsó-sziléziai Wroclaw ellenzéki főpolgármestere vasárnap este rendbontás miatt feloszlatta a "nemzeti körök" (azaz neonáci szervezetek) által szervezett, mintegy 9 ezer fős helyi menetet.

Rovatok