Index Vakbarát Hírportál

Hatan meghaltak, amikor öngyilkos merénylő robbantott egy tüntetésen

2018. november 12., hétfő 13:29 | aznap frissítve

Legalább hatan meghaltak Kabulban, miután egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a hazara kisebbség elleni tálib támadások miatt tiltakozó tömeg közelében. Húsz ember megsebesült.

A merénylet a főváros erősen védett negyedétől - az úgynevezett zöld zónától -, az afgán elnöki hivatal épületétől és a város egyik legnagyobb luxusszállodájától néhány száz méternyire történt.

Az öngyilkos merénylő gyalogosan közelítette meg tüntetőket, de egy 200 méterre lévő ellenőrző pontnál megállították. Ugyanakkor a robbanás helyszínén szolgálatot teljesítő egyik rendőr azt mondta, hogy tizenöt áldozatot számolt meg a földön fekve. Többségük a titkosszolgálat és a rendőrség tagja volt.

A tüntetésen több százan gyűltek össze azt követelve, hogy küldjenek erősítést a hazara síita kisebbség lakta délkelet-afganisztáni Gazni tartományba, ahol a kormányellenes, szunnita szélsőséges tálibok a múlt szerda óta fokozták a támadásaikat - csak vasárnap huszonöten haltak meg.

A tálibok augusztusban lerohanták a tartomány azonos nevű székhelyének, Gazninak több negyedét. Százak menekültek el az afgán kormányerők és a felkelők közötti harcok elől, amelyekben mintegy 120 ember halt meg, a biztonsági erők tagjai és polgári személyek. Az afgán hatóságok szerint közel 200 lázadót öltek meg.

Afganisztánban múlt héten nagy port kavart, hogy saját, afgán származású gyakornoka lőtt le egy amerikai kiképzőtisztet. A férfi feltehetően a a fegyveres erők soraiba beszivárgott tálib volt.

Rovatok