Index Vakbarát Hírportál

Strasbourg elmarasztalta Oroszországot Navalnij miatt

2018. november 15., csütörtök 12:20

Elmarasztalta Oroszországot csütörtökön a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amiért az orosz hatóságok 2012 és 2014 között hétszer is jogsértő módon vették őrizetbe és ítélték el Alekszej Navalnij ellenzéki politikust, írja az MTI. A letartóztatások után öt esetben pénzbírságot szabtak ki Navalnijra, kétszer pedig elzárásra ítélték, hét, illetve tizenöt napra.

Az EJEB tavaly februárban első fokon már kimondta, hogy a hatóságok több ponton is megsértették Navalnij jogait, az ítélet ellen azonban mindkét fél fellebbezett, az ügyet így a másodfokú fórumként működő nagykamara elé utalták.

A fellebbviteli testület csütörtöki jogerős ítéletében egyhangúlag megállapította, hogy

a politikailag motivált oroszországi eljárás során megsérült az Emberi Jogok Európai Egyezményének a szabadsághoz és biztonsághoz való jogról, a tisztességes tárgyalás jogáról, a gyülekezési szabadságról és a jogkorlátozás alkalmazásának megszorításáról szóló cikke. Az őrizetbe vétel célja több esetben is a politikai pluralizmus elnyomása volt.

A strasbourgi bírák ezért mintegy 64 ezer euró (körülbelül 20 millió forint) kártérítést és perköltséget ítéltek meg a panaszosnak.

Az orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista végül részt vehetett az ítélethirdetésen, miután először feltartóztatták a moszkvai repülőtéren.

Rovatok