Index Vakbarát Hírportál

Schröder: az Egyesült Államok megszállóként viselkedik Németországban

2018. november 16., péntek 20:57 | aznap frissítve

Élesen bírálta az Egyesült Államok kereskedelempolitikáját Gerhard Schröder, aki korábban német kancellár volt, azonban már egy évtizede a Putyinhoz közeli energiavállalatok lobbistája. A 2017 óta a Rosznyeft igazgatótanácsi tagjaként is tevékenykedő Schrőder azt javasolta a Reutersnek adott interjújában, hogy Németország közeledjen Kínáho. Az orosz gáz szállításáért felelős Északi-Áramlat felügyelőtanácsi elnökeként is működő Schröder neglepő módon azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy megszállóként viselkedik Németországban.

"Nem engedhetjük meg magunknak, hogy megszállt országként bánjanak velünk" - jelentette ki az orosz energetikai ipar lobbistája.

Mint mondta, Németországnak ebben a helyzetben olyan szövetségesek után kell néznie, amelyeknek a német érdekekhez hasonló érdekeik vannak. Ezzel összefüggésben elsősorban Kínára utalt.

Schrödert számos bírálat éri Németországban, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök barátja, és a Kreml által ellenőrzött Gazprom és Rosznyefty olajipari óriásoknál befolyásos pozíciót tölt be.

Gerhard Schröder ezzel szemben azt hangoztatja, hogy ez a magánügye.

A szociáldemokrata politikus óva intette a berlini vezetést attól, hogy Németország elzárkózzon a kínai befektetetésektől. Schröder szerint e tekintetben egyedül a hadiipar jelentene kivételt.

Az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi vitája a német vállalatokat is terheli. Donald Trump amerikai elnök tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal vádolja Kínát. Azt kívánja elérni, hogy Kína csökkentse a kétoldalú kereskedelmi forgalomban kialakult hatalmas többletét, változtasson kereskedelempolitikáján, hagyjon fel a technológiai transzferek kikényszerítésével és a csúcstechnológiai vállalatok állami támogatásával, tartsa tiszteletben a szerzői jogokat.

Peking ezzel szemben Washingtont "kereskedelmi zsarnoksággal" vádolja.

Rovatok