Index Vakbarát Hírportál

Trump cáfolja, hogy kiadnák Erdogánnak a fő ellenségét

2018. november 17., szombat 16:59

Az amerikai kormány nem vette fontolóra az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő török hitszónok, Fethullah Gülen kiadatását Törökországnak - jelentette ki szombaton Donald Trump amerikai elnök, cáfolva az amerikai sajtóban megjelent értesüléseket.

Korábban az NBC televízió jelentette két meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva, hogy az amerikai kormányzat tisztségviselői felkérték az illetékes hatóságokat, vizsgálják meg Fethullah Gülen kiutasításának jogi lehetőségeit.

A New York Magazine pénteki értesülései szerint a Trump-adminisztráció ezzel a lépéssel kívánná elérni Törökországnál, hogy ne gyakoroljon nyomást Rijádra a szaúdi újságíró, Dzsamal Hasogdzsi isztambuli meggyilkolása ügyében.

Ankara ismételten követelte Gülen kiadatását, mivel a hitszónok hálózatát teszi felelőssé a 2016 nyarán történt puccskísérletért. Az amerikai igazságügyi minisztérium pénteken közleményben tagadta, hogy Gülen kiadatását megvitatásra került volna.

A török hitszónok 1990 óta él önkéntes száműzetésben Pennsylvania egyik kisvárosában. Annak idején orvosi kezelésre érkezett az Egyesült Államokba, majd mivel megromlott viszonya Recep Tayyip Erdogan jelenlegi török államfővel, úgy döntött, nem tér vissza hazájába. A török hatóságok többször kérelmezték kiadatását, a legutóbb a 2016 nyarán történt puccskísérlet után, amikor Gülent és hálózatát sejtették a történések háttérben. Az idős hitszónok mindig következetesen cáfolta ezt a feltételezést.

Nyitókép: Fethullah Gülen halálát kívánják egy 2016-os ankarai tüntetésen (Adem Altan/AFP)

Rovatok