Index Vakbarát Hírportál

Kitiltottak 18 szaúdit a schengeni övezetből az újságíró-gyilkosság miatt

2018. november 19., hétfő 14:47

Németország vezetésével 18 szaúd-arábiai állampolgárt tiltottak ki a schengeni övezet 26 országából, írja a Guardian. A biztonsági okokból meg nem nevezett személyek mind a Törökországban meggyilkolt szaúdi újságíró ügyével hozhatók kapcsolatba.

Dzsamál Hasogdzsit október elején gyilkolták meg Törökországban, a szaúdi konzulátuson. A Washington Post szerzője közismert volt a szaúdi királyi családdal kapcsolatos kritikáiról, és a CIA szerint a meggyilkolását nem más rendelte el, mint Salman király fia, Mohammed bin Salman herceg, amit egyelőre a herceg tagad.

Szombaton Donald Trump amerikai elnök arról beszélt, hogy hétfőn vagy kedden teljes beszámolót kap az üggyel és azzal kapcsolatban, hogy kik követték el a gyilkosságot, de hozzátette, hogy Szaúd-Arábia fontos szövetségese az Egyesült Államoknak.

Közben Szaúd-Arábia lezárta a nyomozást a gyilkossággal kapcsolatban, és egy meglehetősen furcsa szövegezésű dokumentumban írják, hogy az újságíróra kiadták a parancsot, hogy ha kell, akkor erőszakkal is, de haza kell vinni Szaúd-Arábiába.

A nyomozás megállapította, hogy a küldetés parancsnoka megegyezett a tárgyalócsoporttal és annak vezetőjével (akik a gyilkossággal kapcsolatban döntést hoztak és azt elkövették), hogy egy hamis jelentésben tájékoztatják az Állami Hírszerzési Elnökség korábbi elnökhelyettesét arról, hogy az áldozat a hazatérését szorgalmazó, sikertelen tárgyalás után elhagyta a Konzulátus épületét.

- szerepel a közleményben.

Az MTI közben azt írja, hogy Németország átmenetileg a hadiipari exportját is megszakította Szaúd-Arábiával. Philipp Jornitz, a szövetségi gazdasági minisztérium szóvivője elmondta, hogy a szankciók további elemeként teljes mértékben leállították a Szaúd-Arábiába irányuló hadiipari exportot. Így nemcsak a tervezett üzletekhez szükséges kiviteli engedélyek elbírálását függesztették fel, hanem a már kiadott engedélyek ügyében is eljárnak, aminek eredményeként jelenleg egyáltalán nem irányul német hadiipari export a közel-keleti arab országba. Ez azért is bátor lépés a németektől, mert Szaúd-Arábia számít az egyik legnagyobb vásárlónak a német hadiiparban, tavaly 82,5 milliárd forint értékben vettek fegyvereket tőlük.

Rovatok