Index Vakbarát Hírportál

Csökkentenék az Ausztráliában élő bevándorlók számát

2018. november 20., kedd 13:35

Tovább akarja korlátozni a bevándorlást Ausztrália, a túltelített városokra hivatkozva a kormány azt tervezi, hogy 30 ezerre csökkentené a jelenlegi évi 190 ezer, tartósan az országban maradó bevándorló számát - jelentette be Scott Morrison ausztrál miniszterelnök az MTI híradása szerint. (Az adatok nem helytállóak, a frissítést a cikk végén találja.)

A legnagyobb ausztrál városok, Sydney és Melbourne a sikerünk áldozataivá váltak - mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy az utcák, a buszok, a vonatok és az iskolák tele vannak. Kiemelte, hogy Sydney-ben a tavalyi népességnövekedés 70 százalékát a bevándorlás okozta, márpedig a népességnövekedés meghatározó szerepet játszott a gazdasági sikerek elérésében. A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta: tisztában van a nagyvárosokban élő ausztrálok aggodalmaival is, akik azt mondják, elég a bevándorlásból.

Tavaly és ez év júniusa között 160 ezer bevándorló telepedett le Ausztráliában, lényegesen kevesebb, mint amennyire maximálisan számítottak. Az új lakosok húsz százaléka Indiából, 15 százaléka Kínából, kilenc százaléka pedig Nagy-Britanniából érkezett.

A nagyjából 7,7 millió négyzetkilométer területű Ausztrália lakossága jelenleg 25 millió körül van.

Frissítés kedd reggel: Egy olvasónk hívta fel rá a figyelmet, hogy az MTI félrefordította a hírt, nem évi 30 ezerre csökkentenék a bevándorlók számát, hanem 30 ezerrel. Tehát 190 ezer helyett 160 ezerre csökkentenék a tartósan az országban maradó bevándorlók számát. Az állítás helyességét alátámasztja a Bloomberg cikke, így utólag módosítottuk mi is a címünket, a Drasztikusan lecsökkentenék az Ausztráliában élő bevándorlók számát ugyanis így már nem áll meg.

Rovatok