Index Vakbarát Hírportál

Megér-e egy szarvasmarha méltósága 190 svájci franknyi közpénzt?

2018. november 20., kedd 18:45 | aznap frissítve

– Tutajos… – szólalt meg Bütyök, és megállt. „Na végre – gondolta Gyula –, most majd előrejön!”

– … tudtad te azt eddig, hogy vannak szarvatlan marhák is? – szuszogott Bütyök.

Tutajos majd szétrobbant a méregtől.

– Nem… nem tudtam, de arra gondoltam, hogy megszakadok itt elöl törni a havat… míg te a szarvatlan marhákkal enyelegsz…

(Fekete István: Téli berek)

Nemzeti jelentőségű népszavazást tartanak Svájcban vasárnap. A megosztó jellegű szavazáson a résztvevők arról dönthetnek, hogy kapjanak-e állami támogatást azok a gazdák, akik engedik, hogy a teheneik és kecskéik szarvat növesszenek. A svájci tehenek háromnegyedének eltávolították a szarvát, vagy olyan fajták, amelyek hordozzák a szarvatlanság génjét.

Az állatállomány méltóságának megőrzéséről a 66 éves Armin Capaul kezdeményezett népszavazást, aki azt állítja, hogy a szarv nélküli állatok boldogtalanok. A sikertelen politikai lobbizás után Capaul összegyűjtött százezer aláírást, hogy kezdeményezhessék a népszavazást.

Tisztelnünk kell a teheneket olyannak, amilyenek, meg kell tartani szarvukat. Ha rájuk nézünk, látjuk, hogy az ilyen állatok büszkén tartják a fejüket. Ha eltávolítjuk szarvukat, boldogtalanok.

- mondta a perrefitte-i gazdálkodó a Reutersnek.

Capaul szerint a szarv ráadásul segíti az állatokat a kommunikációjukban, valamint a testhőmérsékletüket is szabályozza. A gazda el akarja érni, hogy a gazdák a szarvval bíró állatok után évi 190 svájci frank támogatást kapjanak.

Capaul kampánya minden bizonnyal támogatókra talál a szarveltávolítás ellenzői körében, akik elborzadnak attól, hogy az elkábított borjú szarvának sarját leégetik. A módszer fájdalmas és természetellenes, de a támogatói a kutyák és a macskák kasztráláshoz hasonlítják, és azzal érvelnek, hogy ez biztonsági kérdés.

A kormány sem támogatja Capaul kampányát, mert úgy látják, hogy a támogatás 30 millió svájci frankot vonna el az évi hárommilliárd frankra rúgó mezőgazdasági költségvetésből.

Jelenlegi istállórendszerünknek megvannak az előnyei, (a szarvatlan tehenek) jobban kijönnek egymással. Ha van szarvuk, nő a sérülésveszély mind az állatok, mind az emberek körében.

– mondta Stefan Gilgen gazda, akinek 48 tehene napi 1000 liter tejet ad az egyik tejtermelőnek.

Az utolsó közvéleménykutatás a népszavazás kimenetelét nem tudta megjósolni, az igenek és nemek tábora nagyon közel áll egymáshoz.

(MTI)

Rovatok