Index Vakbarát Hírportál

Negyven halott egy afgán öngyilkos robbantásban

2018. november 20., kedd 19:23

Több tucat ember halt meg egy rendezvényteremben elkövetett öngyilkos robbantásos merényletben Kabulban, az afgán egészségügyi minisztérium szerint legalább negyvenen vesztették életüket és hatvanan sebesültek meg.

A robbantást a vallástudósok találkozóján hajtották végre, amelyet Mohamed próféta születése napjának alkalmából tartottak.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a feltételezhetően iszlám vallástudósok a szunnita vagy a síita irányzatot követik.

A rendezvényház menedzsere azt mondta, hogy a robbantás időpontjában mintegy ezer ember tartózkodott a teremben.

Elítélték az öngyilkos merénylőket, felrobbantak

Afganisztánban a tálib mozgalom véres harcot folytat a nemzetközileg támogatott kabuli kormány ellen, azonban a felekezet alapú erőszak a közép-ázsiai országban szintén aktív Iszlám Államra vall. A szélsőséges szunnita szervezet eretnekeknek tartja a síitákat, az utóbbi időben több támadást is elkövetett síita civilek ellen, és rendszeresen meggyilkolásukra biztatja híveit.

Legutóbb júniusban követtek el robbantásos merényletet vallástudósok gyűlése ellen Kabulban. A támadásért, amelyben legalább heten meghaltak és húszan megsebesültek, az IÁ jelentkezett.

A júniusban megtámadt vallástudósok a vallási elöljárók tanácsának (Afgán Ulema Tanácsa) a tagjai, az nem sokkal korábban történelmi jelentőségű fatvát (vallási rendeletet) adott ki az iszlámmal ellentétesnek és főbenjáró bűnnek minősítve az öngyilkos merényleteket és robbantásokat.

Az ISIS a júniusi robbantással kapcsolatban azt hangoztatta, hogy az amerikai támogatású afgán kormánnyal együttműködő "zsarnok" vallástudósokat vettek célba.

Rovatok