Index Vakbarát Hírportál

Így embert még nem dicsértek meg

2018. november 21., szerda 15:58

Választási vitáján kért bocsánatot „félreérthető“ (ami a politikai szótár szeritn azt jelenti, hogy „nehezen félreérthető“) megjegyzése miatt egy fehér republikánus egy fekete demokratától.

Cindy Hyde-Smithről ugyanis Mississippi állam rendkívüli szenátusi választásának második fordulója előtt jelent meg egy korábbi kampányeseményről készült videó, melyen a republikánus jelölt így méltat egy helyi marhatenyésztőt:

Ha egy nyilvános akasztásra hívna, ott ülnék az első sorban.

De miután a videó nyilvánosságra került, azt nyilatkozta, hogy "túlzásba esett a méltatásnál", de "nevetséges lenne bármilyen negatív jelentést belelátni". Ennek ellenére magyar idő szerint kedd este ellenfelével, a fekete Mike Espyvel vívott nyilvános vitáján bocsánatot kért azoktól, akiket esetleg megbántott. A kijelentés nem csak amiatt kavart vihart, mert kivégzés nyilvánossága, népi rituáléként vagy látványosságként való megjelenése ma már elfogadhatatlan, hanem azért is, mert a nyilvános akasztás gyakorlata Mississippi államban évtizedeken keresztül összefonódott a feketék meglincselésével, így az akasztás mulatságként való említése sokakban baljós asszociációkat kelthet (főleg, hogy ebben az államban a legmagasabb, 37 százalék a feketék aránya).

Mint ahogy az ilyen botrányoknál lenni szokott, az ügyben Donald Trump sem maradhatott néma. Az elnök természetesen védelmébe vette a minden platformon magyarázkodni kényszerülő Hyde-Smith-t, mondván,

Ez csak amolyan élc volt. (...) Hyde-Smith egy fantasztikus nő, és szégyen, hogy ennyi mindenen kell keresztülmennie.

Mississippiben amúgy politikai szempontból eddig sem volt egyszerű a 2018-as év. A novemberi félidős választáson ugyanis nem csak az állam épp soron következő szenátusi mandátumáról szavazott hanem az idén tavasszal egészségi problémái miatt lemondott William "Thad" Cochran 2021-ig tartó mandátumáról is. Ráadásul a versenybe szállókat a pártok a szabályok értelmében nem rostálhatták meg, a két-két republikánus, illetve demokrata jelölt neve az őt támogató szervezet megjelölése nélkül szerepelt a szavazólapon. A szavazáson a Cochran mandátumát ideiglenesen betöltő Cindy Hyde-Smith 41,5 százalékot kapott, legfontosabb demokrata kihívója, Obama volt agrárminisztere, Mike Espy pedig 40,6 százalékot. Abszolút többség híján így a déli államban november 27-én második fordulóra kerül sor. Ezen papíron Hyde-Smith az esélyes, mivel az első fordulóban rajta kívül elinduló másik republikánus jelölt, Chris McDaniel 16,4 százalékot kapott, és azok, akik rá adták a voksukat, jövő kedden nyilván simán átszavaznak majd Hyde-Smithre.

(via Fox News & Ballotpedia)

Rovatok