Index Vakbarát Hírportál

Dunaszerdahelyi ultrákra csapott le a szlovák terrorelhárítás

2018. november 22., csütörtök 08:48

A Parameter.sk számolt be róla, hogy nagyszabású rendőrségi akciót tartottak a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) rendőrei a napokban Dunaszerdahelyen és környékén, amiben 150 rendőr vett részt és 31 helyen tartottak házkutatást. Végül a "Felvidéki Harcosok" nevű szurkolói csoport 15 tagját gyanúsították meg extrémizmussal. 

A rendőrség közzétett fotókat is olyan tárgyakról, amiket a házkutatások során foglaltak le, és amik között például Hitler képmásával ellátott borosüvegek is vannak. De kitettek egy fotót is, amin simán csak a dunaszerdahelyi DAC focicsapat címerét is tartalmazó zászló van, amire a klub is reagált. 

Azt írják, "a sajtóból értesültünk a NAKA a Dunaszerdahelyi járásban végrehajtott házkutatásairól. Csodálkozásunkat fejezzük ki amiatt, hogy a szlovák rendőrség egy olyan illusztrációs fényképet tett közzé a saját Facebook profilján, amelyet aztán a többi tömegtájékoztatási eszköz is átvett, és amelyen klubunk címere is látható. Az említett zászlón semmi olyan szimbólumot nem látunk, amely megszegi a Szlovák Köztársaság törvényeit. Szintén nem látunk összefüggést a NAKA akciója és e zászló között. Az FC DAC teljes mértékben támogatja az UEFA és a FIFA alapelveit, amelyek igyekeznek erőszak- és gyűlöletmentes sportágként bemutatni a labdarúgást – a pályán és azon kívül is."

A Parameter egy másik helyi sajtótermékre hivatkozva azt írja, az őrizetbe vettek között "vannak olyanok, akiket egyéb extrémista bűntényekkel is gyanúsítanak, elsősorban a Facebookon közzétett státuszaik alapján, de akadtak, akiken náci szimbólumokat ábrázoló tetoválások láthatók."

A Felvidéki Harcosok szurkolói csoport egyébként nem csak a helyi, DAC-meccsek állandó résztvevői, hanem a nemzeti válogatott meccsein is rendre ott vannak. A Nemzeti Sport Online itt beszélgetett a csoport vezetőjével hosszabban

Rovatok