Index Vakbarát Hírportál

A franciák is szankciókat vezettek be a Hasogdzsi-gyilkosság miatt

2018. november 22., csütörtök 19:11

Szankciókat, köztük beutazási tilalmat jelentett be a francia külügyminisztérium a Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán megölt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi kormánykritikus újságíró meggyilkolásához köthető 18 szaúdi állampolgárral szemben. Azt is hozzátették, hogy további büntetőintézkedések várhatóak a folyamatban lévő vizsgálat eredményeinek függvényében.

Szintén csütörtökön Dánia felfüggesztette a fegyverek és katonai eszközök exportjára vonatkozó engedélyek kiadását Szaúd-Arábiának Hasogdzsi meggyilkolása, valamint a jemeni helyzet miatt. Hétfőn pedig Németország belépési tilalmat rendelt el szintén 18 szaúdi állampolgárral szemben, és leállította a fegyvereladást Szaúd-Arábiának a szaúdi kormánykritikus újságíró meggyilkolása miatt.

A szaúdi monarchiát bíráló, 59 éves Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, ahová a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokért ment.

Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, amikor belépett a külképviselet épületébe, holttestét a gyilkosságot követően feldarabolták.

Rijád először azt mondta, hogy az újságíró élve hagyta el a konzulátust, majd az ügy miatt fokozódó nemzetközi nyomás hatására elismerte, hogy Hasogdzsi meghalt, végül pedig azt is, hogy előre eltervezett gyilkosság történt. A gyilkossági ügyben Szaúd-Arábiában 11 ember ellen emeltek vádat az ügyben, közülük ötre halálbüntetést kért az ügyész, írja az MTI.

Az AFP közben azt írta, hogy Mohamed bin Szalmán, a gyilkosság megrendelésével gyanúsított trónörökös először hagyta el az ügy kirobbanása óta Szaúd-Arábiát.

Az egész ügy nagypolitikai következményeiről itt írtunk bővebben>>>

Rovatok