Index Vakbarát Hírportál

Az Eiffel-toronynál tüntethetnek majd az útblokádokat emelő sárga mellényesek

2018. november 22., csütörtök 17:59

Az üzemanyag adóemelése ellen útblokádokkal tiltakozó sárga mellényesek mozgalma szombaton Párizsban, a Mars-mezőn tiltakozhat, miután ott adottak „a szükséges biztonsági körülmények", jelentette be a francia belügyminisztérium.

A pártoktól és szakszervezeti támogatásoktól mentes, spontán módon, a közösségi oldalakon szervezett, a gépkocsikban kötelezően tartandó sárga láthatósági mellényről elnevezett sárga mellényesek mozgalma hétfő óta szervezi az üzemanyagokra kivetett környezetvédelmi adó január 1-re tervezett emelése elleni tiltakozás „második felvonását", amely az útblokádok után egy tömegdemonstráció lesz.

Hétfőn két felhívás jelent meg a Facebookon, amely szombaton Párizs elfoglalására kéri a sárga mellényeseket. Az egyiket a szuverenista Talpra Franciaország nevű párt délnyugat-franciaországi vezetője, Frank Buhler, a helyi sárga mellényes mozgalom kezdeményezője tette közzé. Egy másik Facebook-oldal, „Második felvonás. Egész Franciaország Párizsba" elnevezéssel szervezi a tüntetést szombatra.

Azt nem tudni, pontosan mi lesz, hiszen a tiltakozó hullámnak nincsenek vezetői és a követelések sem egyértelműek. A tiltakozók először az elnöki hivatalhoz közeli Concorde téren akartak gyülekezni, de azt a hatóságok nem engedélyezték.

A megmozdulás hatodik napján az országban még ötven helyen, elsősorban az üzemanyagraktárak közelében és a nagyobb autópályák találkozásánál tiltakoztak a sárga mellényesek, de már sehol nem akadályozták a forgalmat. Hajnalban harmincan az észak-franciaországi Calais-nál, a La Manche-csatorna alatti alagút közelében tiltakoztak, a rendőrök azonban országszerte teljesen felszámolták az útblokádokat.

Incidensek és zavargások már csak a tengerentúli Réunion szigetén folytatódtak, ahol a kijárási tilalom kihirdetése ellenére a helyzet továbbra is nagyon feszült a sárga mellényesektől függetlenül kitört külvárosi zavargások miatt, írja az MTI.

A párizsi tüntetés ötlete ugyanakkor megosztja a tiltakozókat egyrészt pénzügyi okok miatt, másrészt sokan attól tartanak, hogy a várható rendbontások elijesztik a tiltakozókat attól, hogy Párizsba induljanak. A hét folyamán az úttorlaszoknál a belügyminiszteri összesítés szerint ketten meghaltak, 552-en megsérültek, közülük 95-en rendőrök.

Rovatok