Index Vakbarát Hírportál

Bezárják Dél-Korea legnagyobb kutyvágóhídját

2018. november 22., csütörtök 18:17

Csütörtökön megkezdődött Dél-Korea legnagyobb kutyavágóhíd-komplexumának lebontása. A Tepjöng-tong komplexum megszüntetésétől a kutyahúsevés hagyományának végét várják.

Dél-Koreában évi egymillió kutyát esznek meg; úgy vélik, a húsuk növeli az emberek energiáját. Ezt nemcsak külföldön bírálták, a helyi állatvédők is a kutyahúsevés beszüntetéséért harcolnak.

A vágóhidakat két nap alatt akarják lebontani, helyükre közparkot terveznek.

A Szöultól délre fekvő Szöngnamban található komplexumban legalább hat kutyavágóhíd üzemelt. Több száz kutyát tartottak egy időben. A komplexum a kutyahúst felszolgáló éttermek egyik legfőbb beszerzési forrása volt az országban. A kutyavágóhíd állítólag évtizedeken keresztül szabályos engedélyek nélkül működött. Egy szöuli bíróság hosszas pereskedés után úgy döntött, hogy az önkormányzat bezárhatja a vállalkozást.

Az állatvédők azért is bírálták a működtetőt, mert barbár módon ölték az állatokat. Az aktivisták elektromos árammal való elpusztításhoz használatos eszközöket és kutyatetemek tömegét találták, amikor csütörtökön felkeresték a létesítményt.

Dél-Koreában nincs törvény arról, hogyan kell bánni a kutyákkal, vagy miként öljék meg a húsfogyasztásra szánt állatokat. Állattenyésztő gazdák azt kérték a kormánytól, hogy a kutyákra is vonatkozzanak az állatállomány jólétéről szóló jogszabályok, állatvédők azonban ellenzik ezt, a kutyahús-fogyasztás teljes betiltását akarják elérni.

Egy tavalyi felmérés szerint a dél-koreaiak 70 százaléka nem eszik kutyahúst, és 40 százalékuk gondolja, hogy a gyakorlatot be kell szüntetni. 

(MTI)

Rovatok