Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant és meghalt egy ismert német bázisugró

2018. november 22., csütörtök 18:54

Ötvenéves korában életét vesztette egy ismert német bázisugró, Dominik Loyen, amikor egy ugrás után nem nyílt ki az ejtőernyője.

Egy társával az ismert portugál szörfközpont, Nazaré egyik száz méter magas sziklájáról ugrottak le. A társa ernyője gond nélkül kinyílt, Loyen viszont zuhanás közben többször a sziklafalnak csapódott. A helyszínre siető mentők már nem tudták megmenteni az életét.

Loyen Svájcban lakott, ahol a bázisugrás legális tevékenységnek számít, valamint Spanyolországban oktatta az extrémsportot.

Néhány évvel ezelőtt arról beszélt egy interjúban, hogy abba kellene hagynia a bázisugrást, de végül a szenvedélye túl erősnek bizonyult.

„Igen, gondolkoztam rajta, hogy szünetet tartok, vagy hogy abba is hagyom teljesen, amikor egy közeli barátom halálos balesetet szenvedett. De aztán feldolgozod a dolgot, és valahogy muszáj azt tenned, amitől jól érzed magad. Aggódsz miatta, de aztán úgy döntesz, hogy folytatod, és bízol benne, hogy nem fogod elkövetni ugyanazokat a hibákat" - nyilatkozta 2014-ben a Deutsche Wellének.

Nagyon aktív volt a közösségi médiában, így lehet tudni azt, hogy valószínűleg ez volt az a szikla, ahonnan leugrott.

Illetve az is kiderült a Facebook-oldalából, hogy a kalandjaiban egy kutya volt a hű társa. Az állatról egyelőre nincsenek hírek, de Facebookon már elkezdték szervezni a befogadását.

A bázisugrás az ejtőernyőzésnek egy igen extrém formája. „A bázisugrás alacsony magasságból (az ejtőernyőzés minimális 800méteres magasságához képest) és fix objektumokról vagy természeti képződményről végrehajtott ugrás, ami során speciális, az ejtőernyőkhöz hasonló, de nyílási és hajtogatási tulajdonságait tekintve eltérő, bázisugró ernyőket használnak az ugrók" - írja a sportágról a Magyar Bázisugró és Ejtőernyős Sportegyesület.

(BBC)

Rovatok