Index Vakbarát Hírportál

Kézigránáttal, tűzfegyverekkel támadtak meg egy kínai konzulátust

2018. november 23., péntek 06:31

fegyveresek támadták meg Kína konzulátusát a pakisztáni Karacsi kikötővárosban pénteken.

Három, más beszámolók szerint négy, lőfegyverekkel és kézigránátokkal felfegyverzett ember próbált meg behatolni a jól védett konzulátusra, de az ellenőrző ponton tűzharcba keveredtek az épületet őrző rendőrökkel. A tűzharcban két rendőr meghalt, ketten pedig megsebesültek, de a támadás kudarcba fulladt, és a három támadót lelőtték.

A rendőrség és a különleges egységek lezárták az épület környékét. A támadásért a Pakisztán nyugati részén található, roppant elmaradott Beludzsisztán tartomány függetlenségéért küzdő Beludzsisztáni Felszabadítási Hadsereg vállalta a felelősséget. A szervezet a kétezres évek elején bukkant fel, azóta szórványos támadásokat hajtott végre a tartományban dolgozó vendégmunkások és a pakisztáni biztonsági szervek ellen. A Beludzsisztáni Felszabadítási Hadsereget Pakisztánon kívül Nagy-Britanniában is terrorszervezetként tartják nyilván. Kína az utóbbi években dollármilliárdos beruházásokat hajtott végre az országban, és a „Pakisztáni Gazdasági Folyosó" nevet viselő átfogó fejlesztési projekt egyik súlypontját pont Beludzsisztán képzi.

(MTI, BBC)

(Borítókép: Félkatonai erők és rendőrök a karacsi kínai konzulátusnál 2018. november 23-án. Fotó: Akhtar Soomro / Reuters)

Rovatok