Index Vakbarát Hírportál

Macron visszaad 26 műkincset Beninnek

2018. november 23., péntek 22:58

Emmanuel Macron úgy döntött, hogy Franciaország késlekedés nélkül visszaadja Beninnek azt a 26 műkincset, amelyeket a nyugat-afrikai ország 1892-es gyarmatosítása után hurcoltak el, írja az MTI. A francia államfő arra is javaslatot tett, hogy 2019 első harmadában Párizsban tartsanak tanácskozást az afrikai és az európai államok képviselői a műkincsek visszaszolgáltatásának kereteiről.  

Macron egy éve ígérte meg, hogy a francia intézmények visszaadják afrikai műtárgyaikat a származási országoknak. Francia és afrikai szakértőket bízott meg azzal, hogy egy éven belül készítsenek jelentést a restitúció irányelveiről.  

Azt akarom, hogy öt éven belül megteremtsük a feltételeket arra, hogy az afrikai örökséget átmenetileg vagy állandó jelleggel visszaadjuk Afrikának

– mondta. 

A nyugat-afrikai Benin a Ghézo, Glélé és Behanzin kincsek visszaadását kérte. Ezeket a kincseket 1892-ben foglalták le a mai Benin és Nigéria területén létezett Dahomey királyságban, amikor a francia hadsereg kifosztotta Abomey királyi palotáit.

Ez azonban csak a franciáknál lévő műkincsek elenyésző töredéke, a párizsi Quai Branly múzeumban például több mint 70 ezer olyan tárgyat őriznek, amelyek a Szaharától délre fekvő afrikai országokból származnak.

Rovatok