Index Vakbarát Hírportál

A lengyel szenátus is rábólintott a bíróságokat megtizedelő nyugdíjazási törvényre

2018. november 24., szombat 11:25

A lengyel parlament alsóháza, a szejm után a szenátus is elfogadta szombatra virradó éjjel a legfelsőbb bíróság tagjainak nyugdíjazásáról szóló, az Európai Bizottság által kifogásolt törvény módosítását, melyet a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt kezdeményezett.  Ötvenhét szenátor támogatta a törvénymódosítást, 26 ellene szavazott, tartózkodás nem volt.

A törvénymódosítás értelmében a legfelsőbb bíróság és a legfelsőbb közigazgatási bíróság nyugalmazott bírái visszatérhetnek munkahelyükre, ha erre igényt tartanak. A törvény korábbi, 2018. április 3-én hatályba lépett változatának értelmében a 70-ről 65 évre csökkentett nyugdíjkort elérő bírák csak a lengyel elnök jóváhagyásával folytathatták szolgálatukat. A törvénymódosítás után ehhez nem lesz szükség államfői jóváhagyásra. Az újonnan beiktatott bírák esetében viszont a nyugdíjkorhatár 65 év lesz, és hosszabbítás egyáltalán nem lehetséges.

A törvény eddigi változata alapján a korábban 72 tagú testületben a nyugdíjkort elért 27 legfelsőbb bírósági tag közül csak 16 kérvényezte mandátuma meghosszabbítását, és Andrzej Duda elnök 5 kérvénynek tett eleget. Nem kérvényezte mandátuma meghosszabbítását többek között Malgorzata Gersdorf legfelsőbb bírósági elnök sem.

Az Európai Bizottság kezdeményezésére az Európai Bíróság október végén ideiglenes hatállyal elrendelte, hogy fel kell függeszteni a nyugdíjkorhatárra vonatkozó előírásokat.

Gersdorf ennek nyomán újbóli munkába állásra szólította fel nyugalmazott kollégáit, mindnyájan azóta be is járnak a munkahelyükre. A PiS szerint viszont az európai bírósági intézkedés nem automatikusan vonta maga után a bírói mandátumok megújítását, ennek előfeltétele ugyanis az erre vonatkozó lengyel törvény megfelelő módosítása.

A törvénymódosítást még az államfőnek is alá kell írnia.

Rovatok