Index Vakbarát Hírportál

Beismerte az alabamai rendőrség, hogy nem a lelőtt fekete férfi lövöldözött egy plázában

2018. november 25., vasárnap 13:03

Újabb amerikai rendőrségről derült ki, hogy lelőttek egy ártatlan fekete férfit és még el is akarták tusolni az ügyet - írja a BBC. Az eset még csütörtökön történt egy bevásárló központban, ahová azért hívták a rendőröket, mert valaki lelőtt egy 18 és egy 12 éves kamaszt, akiket később kórházba szállítottak.

A kiérkező rendőr lelőtte a 21 éves Emantic Fitzgerald Bradford Jr-t, akiről a rendőrök azt hitték, ő volt a lövöldöző. A rendőrség csütörtökön hivatalosan is azt jelentette be, hogy az elkövetővel végeztek a járőrök, pénteken viszont megváltozott a hivatalos álláspont, és a hatóságok közölték, a csütörtöki bejelentés nem felelt meg teljesen a valóságnak. Új bizonyítékok alapján arra következtetnek, hogy bár Bradfordnak lehetett valami köze a lövöldözéshez, a valódi támadó még szabadlábon van. A járőrt, aki a férfit agyonlőtte, felfüggesztették. 

Péntek este tüntetők vonultak Hooverben, többek között átvonultak a bevásárlóközponton is, ahol Bradfordot lelőtték. A tüntetők azt követelik, hogy a rendőrség adja ki a járőr testkamerájának felvételét, hogy kiderüljön, igaz-e a rendőrség állítása, hogy Bradford fegyvert fogott a rendőrre. 

Family of black man killed by cop in Alabama mall shooting hires civil rights attorney https://t.co/e281ERGKrO pic.twitter.com/g9NkoUBXKa

— The Hill (@thehill) 2018. november 25.

A férfi anyja azt mondta, a fiának volt engedélye arra, hogy fegyvert tartson magánál, így az sincs kizárva, hogy azért vette elő a fegyverét, hogy a bevásárlókat védje a lövöldözőktől. Bradfordról az is kiderült, hogy katonai kiképzést kapott, igaz, augusztusban leszerelt, mielőtt befejezte volna a kiképzését. 

Rovatok