Index Vakbarát Hírportál

Könnygázt vetettek be a menekültek ellen az amerikai határon

2018. november 25., vasárnap 21:25

A hatóságok lezártak egy határátkelőt az amerikai-mexikói határnál, Tijuana mellett, miután a közép-amerikai menekültkaravánból több százan megjelentek a határnál, és tüntetni kezdtek azért, hogy gyorsabban bírálják el a kérelmüket, írja a Sky

Az eset a San Diego közeli San Ysidro-i határátkelőnél történt, ahova további amerikai határőröket vezényeltek, erről már a CNN számolt be.

Az információik szerint az történt, hogy nagyjából ötszáz menekültnek sikerült átjutnia a mexikói rendőrök falán, és rohanni kezdtek a határ felé, de nem jutottak át a kerítésen. Ezután egy vasúti töltésnél próbálkoztak bejutni az Egyesült Államokba. 

Az AP hírügynökség helyszíni tudósítója szerint könnygázt is bevetettek az amerikai határőrök, ezt támasztja alá a Reuters egyik képe is. 

A tüntetés után nem sokkal az amerikai határőrök elterelték a forgalmat, az átkelőt teljesen lezárták mindkét irányban, ahogy az alábbi képen is látni lehet. 

A mexikói hatóságok adatai szerint 4841 menekültet regisztráltak az utóbbi napokban, közülük 1726 gyerek, 310 öt éven aluli. Többségük a hatóságok szerint elutasította Mexikó ajánlatát, hogy maradjanak az országban, és csak kevesen voltak hajlandóak hazatérni. A karaván döntő többsége Hondurasból indult, de vannak köztük salvadoriak, guatemalaiak és nicaraguaiak is.

Rovatok