Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Az Egyesült Királyság kilépése valódi Black Sunday

2018. november 25., vasárnap 14:45

Az Egyesült Királyság kilépése, valódi Black Sunday, szomorú nap az Európai Uniónak, jelentette ki Orbán Viktor Brüsszelben, ahol vasárnap jóváhagyták az Európai Unióban maradó 27 ország vezetői a brit kilépés feltételeiről szóló megállapodást, és az EU és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatairól szóló politikai nyilatkozatot. A vasárnap tető alá hozott megállapodás jogilag véglegesíti a britek kilépését, az unió részéről a tárgyalások ezzel lezárultak.

Orbán az M1-nek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, a magyarok próbálkoztak, még be is avatkoztak a britek kampányába és arról győzködték őket, hogy inkább maradjanak az unió tagjai, de ezt nem sikerült elérni. „Most már nincs más választásunk, minthogy tudomásul vegyük a döntést, ami megszületett" – fogalmazott.

Aláhúzta, hogy a veszteség nagy, Nagy-Britannia ugyanis gazdag ország és sok pénzt visz magával, ami azt jelenti, hogy kevesebb marad. Azaz pénzben is mérhető a veszteség, amelyet az unió elszenvedett a politikai és gazdasági természetű veszteség mellett, mondta a kormányfő. Szerinte ha a britek maradtak volna, a következő években Magyarországnak is több pénz jutott volna az Európai Unió költségvetéséből, írja az MTI.

Orbán azt mondta, teljesült a magyar kormány célja, hogy megvédje a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok érdekeit, szerinte akik most Angliában vannak, azoknak a helyzete nem romlott.

Orbán szerint felelősség terheli az unió vezetői a brexit bekövetkezéséért. Azt mondta, ha olyan uniós bizottsági elnököt választ meg az Európai Unió, akit a britek nem akarnak, mégis ilyen elnökkel kell dolgozniuk, az távolítani fogja őket az uniótól. Utána azt mondta, hogy az EU a migránsokat beengedte, a briteket meg nem tudta bent tartani. „Fordítva kellett volna. Ha a nyugat-európai országok nem engedték volna be a migránsokat, akkor a britek bent tudtak volna maradni az unióban."

(Borítókép:  Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs / Index)

Rovatok