Index Vakbarát Hírportál

A magyarok negyede szerint a világ lakosságának több mint 20 százaléka zsidó

2018. november 27., kedd 22:35

CNN hét európai országban végzett felmérést az antiszemitizmussal kapcsolatban, ez alapján az jött ki, hogy húszból egy ember még sosem hallott a holokausztról, minden negyedik gondolja, hogy a zsidóknak túl nagy befolyása van az üzleti és pénzügyi életben, és ötből egy ember véli azt, hogy antiszemitizmus válasz a zsidók tetteire. 

A felméréshez Ausztriából, Franciaországból, Lengyelországból, Magyarországról, Nagy-Britanniából és Svédországból kérdeztek meg ezer-ezer embert. Ez alapján jött ki az is, hogy

A legtöbb országban tízből egy ember mondta, hogy nem kedveli a zsidókat, azonban Lengyelországban már a válaszadók 15 százaléka, Magyarországon pedig 19 százaléka mondta ezt. 

A legtöbb országban jelentősen nagyobb volt azoknak az aránya, akik kedvező véleménnyel vannak a zsidókról. Magyarország itt is kilógott, mert 21-19 volt az aránya a zsidókról jó, illetve rossz véleménnyel lévőknek, míg a maradék azt mondta, hogy semleges véleménye van. 

A legmeghökkentőbb adat talán, hogy a magyar megkérdezettek negyede gondolja úgy, hogy a világ lakosságának több mint húsz százaléka zsidó, ezzel úgy százszorosan lőttek fölé (0,2%)

Európai átlagban megkérdezettek közül háromból egy ember adta azt a választ, hogy a zsidóknak túl nagy befolyása van a politikai életben. Ami a médiát illeti: Lengyelországban és Magyarországon a megkérdezettek több mint negyede gondolta úgy, hogy a zsidóknak túl nagy befolyása van a médiában.

Rovatok