Index Vakbarát Hírportál

Oroszország legkorszerűbb légvédelmi rendszerét telepíti a Krímbe

2018. november 28., szerda 12:25

Oroszország szerdán bejelentette, hogy az év végéig újabb Sz-400-as légvédelmi rakétarendszereket telepít és helyez üzembe a 2014-ben annektált Krím-félszigetre, és megjelent Kercs térségében egy orosz hadihajó is.

A katonai lépések az Ukrajnában hétfőn bevezetett részleges (8 megyére kiterjedő) és korlátozott (30 napos) hadiállapotra válaszolnak, a hadiállapot pedig azt a vasárnapi incidenst követte, amelynek során az orosz parti őrség fegyvereket is bevetve három ukrán katonai hajót vett őrizetbe az Azovi-tenger és a Fekete-tenger között lévő Kercsi-szorosnál. A konfliktusban legalább három ukrán katona könnyebben megsérült, a vontatóhajót és a két, kis méretű rakétás naszádot orosz kikötőbe szállították. A legénység 12 tagját (akik közül az egyik az ukrán titkosszolgálat ügynöke) két hónapra előzetes letartóztatásba helyezték, és ha rájuk bizonyítják az illegális határátlépés vádját (azaz ha Moszkva szeretné őket börtönben látni), akkor akár hat évre is elítélhetik őket.

Oroszország a stratégiai fontosságú Krím-félszigetre eddig is öntötte a fegyvereket – köztük a világ legjobbjai között emlegetett, a szíriai orosz bázisokat is védő Sz-400-as légvédelmi rendszereket, melyek nagy hatótávolságú rakétákkal képesek a Fekete-tenger nagy részét lefedni. A mostani erősítés valószínűleg egy előre tervezett lépés lehet, de az ukrán-orosz-konfliktus árnyékában mégis baljósan hangzik.

Szintén szerdán az orosz Izvesztyija kijevi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Kijev régóta próbálja meggyőzni Washingtont egy amerikai bázis ukrajnai megnyitásáról – mindeddig sikertelenül. Az értesülést független források nem erősítették meg.

(Reuters)

Rovatok