Index Vakbarát Hírportál

Turistalátványosság lett a thaiföldi barlangból alig fél évvel a mentőakció után

2018. november 28., szerda 19:52

Alig fél év telt el azóta, hogy 12 focista gyerek és edzőjük fogságba estek a Tham Luang-barlangrendszerben a Thaiföld északi részén fekvő Chiang Rai településnél. 

A 17 napos kálváriájukról mi is több cikkben beszámoltunk, valamint követtükmentésüket is

Hónapokkal azután, hogy az utolsó búvár és tudósító is elhagyta a barlang környékét,  megjelentek a turisták, akik az Instagram posztok alapján népszerű turistalátványossággá változtatták a barlang bejáratát. 

A Guardian egyik cikkében megszólalt egy kereskedő, aki egyike a bejárattól nem messze standot felállító 100 árusnak, aki nem csak annak örül, hogy a sok turista a pénzét költi náluk, hanem büszke arra, hogy a park miatt külön kitérőt tesznek az országot felfedező emberek.  

A kérdéses barlang a turisták elől le van zárva, de három környező barlangba le tudnak menni, valamint egy múzeumot is terveznek építeni a helyiek, ami a mentést dokumentálná. A Quartzy cikkében kiemeli, hogy bár nem ez az első hely a világon, ami tragédia helyszínéből turistalátványosság lett, mégis a mai digitális kornak köszönhetően - ahol ugyanazzal a telefonnal, amin végig követték a mentést percről percre, fotóznak és meg is osztanak információt - érezhetően lerövidült az ideje a hírnevet generáló válság vége , és a helyszín turistalátványossággá való átvedlése között. 

Rovatok