Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a szlovák külügyminiszter

2018. november 29., csütörtök 18:51

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter egy keddi berlini rendezvényen kilátásba helyezte lemondását arra az esetre, ha hazája nem csatlakozik az ENSZ globális migrációs megállapodásához. A szlovák parlament csütörtökön elutasította az ENSZ globális migrációs csomagját, így ígéretéhez híven le is mondott a külügyminiszter, írja az MTI.

"Miroslav Lajcák összefüggésben azzal, hogy a szlovák parlament az ENSZ globális migrációs csomagját elutasító határozatot fogadott el, úgy döntött, lemond posztjáról" - írta erről kiadott rövid közleményében a szlovák külügyminisztérium.

A miniszter kedden arról beszélt, hogy

a világszervezet tervezett megállapodása csak egy politikai nyilatkozat, amely felsorakoztatja a migráció kezelésének lehetőségeit és nem kötelezi a csatlakozó országokat lépések megtételére, azonban az idegenellenesek egészen másnak láttatják.

Szerinte az a kérdés, hogy a megállapodás ügyében Szlovákia a történelem melyik oldalára áll, arra az oldalra, amelyen a felelősséget vállaló és a problémák megoldására törekedő országok állnak, vagy arra, amelyen átengedik az irányítást az idegenelleneseknek.

Ha országom a történelem rossz oldalára áll, akkor nem képviselhetem többé ezt az országot külügyminiszterként

- mondta Miroslav Lajcák, aki szeptemberig az ENSZ-közgyűlés elnöki posztját is betöltötte.

A szóban forgó határozatot csütörtökön nagy többséggel fogadta el a pozsonyi törvényhozás. Abban felszólítják a pozsonyi kormányt, hogy lépjen ki az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából, és utasítsa el azt. Peter Pellegrini, szlovák kormányfő üdvözölte a határozat elfogadását.

Rovatok