Index Vakbarát Hírportál

Több mint 3 millió eurós anyagi kár Párizsban

2018. december 3., hétfő 22:08

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármester 3 és 4 millió euró közé becsülte hétfőn az üzemanyagadó emelése ellen tiltakozó sárgamellényesek hétvégi megmozdulását kísérő zavargások okozta anyagi károkat.

Az előzetes becslésbe nem értendő be a környékbeli üzletekben és a Diadalívben okozott több százezer euróra becsülhető rongálások értéke. A nemzeti emlékhelyre a feldühödött tüntetők festékszóró pisztollyal kormányellenes feliratokat festettek, a múzeumban összetörték a szobrokat, kifosztották a emlékboltot. Szombat este óta a közterület-felügyelet munkatársai 900 köbméter szemetet és kétszáz roncsot szállították el - mondta a főpolgármester a France3 köztelevízióban.

A prefektúra szerint a mintegy 3 ezer dühöngő ember 249 helyen gyújtott tüzet Párizs belvárosában, 119 gépjármű, 130 kültéri felszerelés (pad, megállótartozék, lámpa) és hat épület gyulladt ki. Anne Hidalgo bejelentette, hogy csütörtökön egyeztetnek a városháza és az állam képviselői a kereskedelmi szervezetekkel és a biztosítókkal a kereskedők és vendéglátóhelyek megsegítéséről, amelyeknek kárait és bevételkieséseit a szakemberek egymilliárd euróra becsülik a Párizsban november közepén kezdődött hétvégi zavargások miatt.

Szombatra Párizsba hirdettek meg tömeges megmozdulásokat azok a sárga mellényes tüntetők, akik egy héttel korábban országszerte 290 ezren tiltakoztak, utána pedig folyamatosan csökkenő létszámban, de napokig utakat zártak le, barikádokat emeltek Franciaországban. A tüntetések az üzemanyagok környezetvédelmi adójának emelése elleni tiltakozásokként kezdődtek, de sok helyen Emmanuel Macron francia elnök és kormánya gazdaságpolitikájának általános bírálatává váltak.

Az egész mozgalmat az interneten indították el néhány hete dühös autósok, miután pedig híre ment a közösségi médiában, eredetileg egynaposra tervezett demonstrációt tartottak országszerte múlt szombaton. Nagyobb kereszteződésekben, benzinkutaknál, autópálya-lehajtóknál, és üzemanyagraktárakhoz vezető utakon jelent meg országszerte 290 ezer tüntető.

Rovatok