Index Vakbarát Hírportál

25 évet kapott egy amerikai katona, mert segíteni próbált az Iszlám Államnak

2018. december 4., kedd 22:49

Huszonöt évig tartó börtönbüntetésre ítéltek kedden egy amerikai katonát az Egyesült Államokban, mert megpróbálta segíteni az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet, írja az MTI. Az ítélethirdetéskor a férfi egyébként megígérte, hogy szabadulása után többé nem követ el ilyesmit.

A Hawaii szigetén állomásozó Ikaika Kang őrmester augusztusban bűnösnek vallotta magát a bíróságon. Elismerte, hogy titkosított katonai dokumentumokkal, drónnal és egyéb módon is segíteni próbálta a terrorszervezetet. 

Csakhogy azok az emberek, akiket Kang az Iszlám Állam tagjainak vélt, valójában fedett FBI-nyomozók voltak.

Arab és angol nyelven esküdött hűséget a terrorszervezetnek, és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) fedett ügynökei előtt megcsókolta az Iszlám Állam fekete zászlaját is, majd közölte, hogy hazamegy a fegyveréért és harcolni, azaz lövöldözni fog a Honolulu melletti Waikiki tengerparton. Az FBI munkatársai ekkor tartóztatták le őt.

Az FBI 2016 augusztusa óta nyomozott Kang után. Részletes dokumentációt adott át a terrorszervezet tagjainak vélt FBI-ügynököknek az Egyesült Államok hadseregében rendszeresített egyes fegyverekről, mozgatható légvédelmi rendszerek részleteiről. Továbbá különböző katonai kézikönyveket és amerikai katonák személyes információit tartalmazó dokumentumokat, valamint különböző kódokat és rádiófrekvenciákra vonatkozó adatokat is megpróbált átadni. 

Rovatok