Index Vakbarát Hírportál

Nem szavazta meg az észt parlament a kötelező észt nyelvű oktatást

2018. december 4., kedd 16:24

Az észt parlament kedden nem szavazta meg az iskolákban és óvodákban az észt nyelvű oktatást kötelezővé tevő törvényjavaslatot, írja az MTI a tallinni törvényhozás sajtószolgálatára hivatkozva.

A javaslatot a legfőbb ellenzéki erő, az Észt Reformpárt nyújtotta be. 101 képviselőből ötven támogatta.

Még a szavazás előtt Mailis Reps oktatási és kutatási miniszter bejelentette a kormánynak azt a szándékát, hogy minden észtországi óvodában legalább részben bevezetik az észt nyelvű oktatást. Ezért pedig az elkövetkező három évben további nyelvtanárokat fognak alkalmazni.

Az elképzelések szerint az óvodák orosz nyelvű csoportjaiból kikerülő diákoknak is legalább alap szinten tudniuk kell majd észtül. Az 1,3 millió lakosú balti ország mintegy negyede orosz ajkú. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Észtországban jelenleg 74 olyan középiskola működik, amely orosz nyelvű oktatást is nyújt, számuk azonban egyre csökken. Az észtországi orosz iskolákban tanul a balti ország diákjainak több mint ötöde.

Az oktatás az úgynevezett 60/40 rendszert követi, vagyis az orosz nyelven oktatott tárgyak nem haladhatják meg a 40 százalékos arányt.

Októberben Ukrajnában a parlament elfogadta az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslatot.

A törvényjavaslat kimondja, hogy Ukrajnában az egyetlen állami és egyetlen hivatalos nyelv az ukrán, és azt minden állampolgárnak beszélnie kell.

Az államnyelv nyilvános elhanyagolása, illetve megsértése büntetőjogi felelősséget von maga után, amelynek büntetési tétele a pénzbírságtól egészen a három évig terjedő szabadságvesztésig terjedhet.

Rovatok