Index Vakbarát Hírportál

Feljelentették Sepsiszentgyörgy polgármesterét, mert nem zászlózta fel a várost a román nemzeti ünnepre

2018. december 4., kedd 18:25

A Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) feljelentette a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét, mert nem zászlózta fel ugyanúgy a várost december elsejére, a román nemzeti ünnepre, mint ahogy március 15-re a magyar nemzeti ünnepre tette, írja az MTI.

A feljelentésről Dan Tanasa a magyar feliratok és szimbólumok elleni pereskedéseiről elhíresült blogger, az ADEC elnöke számolt be blogján kedden. 

Azt írta, a román nemzeti ünnep előtt sajtóközleményben szólította fel Antal Árpádot, hogy ugyanazokra a helyekre ugyanakkora méretű román zászlókat tűzzön ki december elsejére, mint amekkora magyar zászlókkal díszítette fel a várost március 15-re. Azt állítja, a polgármester "tüntetőlegesen megtagadta", hogy Románia zászlaját ugyanazokra a helyekre, ugyanolyan méretben tegye ki. 

"Nyilvánvaló, hogy Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere e gesztusával meggyalázta a nagy egyesülés centenáriumát, és tettének alapja az elöljáró középkori, sovén, retrográd mentalitása volt", írja.

A március 15-én Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Székelyudvarhelyen kitűzött széles magyar nemzeti színű szalagok miatt tetemes bírságot rótt ki Kovászna, illetve Hargita megye prefektusa az elöljárók ellen. A polgármesterek a bíróságon kérték a bírságolási jegyzőkönyvek érvénytelenítését. A perek folyamatban vannak. 

Dan Tanasa és az általa alapított ADEC az elmúlt négy évben több mint 160 pert indított székelyföldi önkormányzatok és közintézmények ellen székely és magyar szimbólumok használata, illetve magyar feliratozás miatt. A perek többségét megnyerte.

Rovatok