Index Vakbarát Hírportál

Világszerte visszaszorulóban a terrorizmus

2018. december 5., szerda 10:06

2017 már a harmadik egymást követő év volt, amikor folyamatosan csökkent a terrorcselekmények halálos áldozatainak a száma világban.

2014 óta - amikor a legtöbb ember öltek meg - 44 százalékkal kevesebb terrorizmussal összefüggésbe hozható haláleset történt - derült ki az ausztrál Gazdaság- és Békekutató Intézet (Institute for Economics and Peace - IEP) szerdán közzétett jelentésből, amit az MTI szemlézett. Az Intézet a 2018-as adatokról még nem készített összesítést, de előzetes adatok szerint Nyugat-Európában idén a korábbi évekhez képest töredékére csökkent a terrorcselekmények halálos áldozatainak száma (konkrétan 8-ra). Az összesített eredményt csak az egyre kezelhetetlenebb afganisztáni helyzet ronthatja le.

Az IEP minden év végén közzéteszi az úgynevezett globális terrorizmusindexét (GTI), amelyet ez előző évi adatok alapján határoz meg. A 2018-as jelentés szerint

harmadik éve folyamatosan csökkent a terrorcselekmények halálos áldozatainak a száma a világban.

2017-ben 27 százalékkal esett az előző évhez képest, mondjuk ez is azt jelenti, hogy a terroristák összesen 18 800 embert gyilkoltak meg világszerte.

Az összkép javulása országokra lebontva is érezhe: a világ 94 országában javult, 46 országban romlott a terrorizmusindex. A jelentés megjegyzi,

2004 óta nem fordult elő az, hogy ilyen sok országban javult a helyzet egy év leforgása alatt.

A legnagyobb csökkenés Irakban és Szíriában volt, ennek a legfőbb oka az Iszlám Állam radikális iszlamista szervezet radikális térvesztése volt. Ennek ellenére az IS továbbra is a legveszélyesebb terrorszervezetnek számít a világon, 2017-ben Szíriában 1100, Irakban 4,5 ezer ember halála köthető a nevéhez. De az Iszlám Állam bűnlajstromát nem csak a kérészéletű Kalifátus áldozatai gyarapítják, hanem a szervezet nevében gyilkoló más iszlamista szervezetek – például a Sínai-félszigeten magát szívósan tartó emirátus.

A terror intenzitásának csökkenése Nyugat-Európában is jelentős 52 százalékos volt; a 2016-os 168-hoz képest 2017-ben 81 ember vált terrorcselekmények áldozatává. A kedvező trend idén is folytatódott, októberig összesen nyolc embert öltek meg Nyugat-Európában.

A szélsőjobb megelőzi a dzsihadistákat

A szervezet ugyanakkor felhívja arra is a figyelmet, hogy Észak-Amerikában és Nyugat-Európában nő a szélsőjobboldali indíttatású "politikai terrorizmus" veszélye. Négy év alatt, 2013 és 2017 között

Észak-Amerikában és Nyugat-Európában 66 ember öltek meg és 127 terrortámadást hajtottak végre szélsőjobboldali csoportok és személyek.

Míg 2013-ban egyetlen haláleset sem történt, tavaly már 17 ember halt meg a támadásokban, amelyeket általában egyedül követtek el szélsőjobboldali/iszlámellenes fehér nacionalisták.

A szervezet felhívja arra is a figyelmet arra, hogy a terrorizmus jelensége változó képet mutat, egyes terrorcsoportok eltűnnek, de közben újak bukkannak fel. Tavaly 169 terrorszervezet hajtott végre halálos merényleteket, és közülük 42 olyan volt, amely az előző években még nem is létezett vagy nem követett el halálos merényleteket.

Tavaly a terrorizmus 52 milliárd dolláros veszteséget okozott a világgazdaságnak, 42 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben. A tényleges gazdasági károk azonban ennél feltehetően jóval nagyobbak, mivel az IEP kutatása nem veszi figyelembe a közvetett károkat – például a turizmusra gyakorolt hatást -, illetve a terrorizmus elleni harc tetemes költségeit.

Rovatok