Index Vakbarát Hírportál

Újra lesz amerikai nagykövetség Szomáliában

2018. december 5., szerda 16:43

Ismét lesz állandó amerikai diplomáciai képviselet Szomáliában - közölte szerdán az amerikai külügyminisztérium. Az Egyesült Államok ottani nagykövetségét 27 éve zárták be, amikor a kelet-afrikai országban polgárháború tört ki.

Szomália azóta is az 1991-ben kezdődött konfliktusból próbál kilábalni, amikor Sziad Barre diktátor rendszerét hadurak megdöntötték, majd ők is egymás ellen fordultak, ezt követően az ország káoszba süllyedt.

Habár az Egyesült Államok 2013-ban hivatalosan elismerte Szomália új kormányát, az amerikai képviselet a szomszédos Kenyában működött.

A múlt hónapban új amerikai nagykövet érkezett Donald Yamamoto személyében, és 27 év után állandó amerikai diplomáciai képviselet működik az országban. "Ez a történelmi jelentőségű esemény megmutatja Szomália közelmúltbeli fejlődését, és újabb lépést jelent az amerikai diplomáciai tevékenység hivatalossá válása felé" - mutatott rá az amerikai külügyminisztérium.

30 év után az első segély

Szomália az elmúlt években számos jelentős kihívással szembesült: éhezéssel, tengeri kalózkodással, valamint felkelőcsoportok felemelkedésével, ilyen például az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezethez köthető al-Shabaab terrorcsoport.

Míg az ország egyes területein gyakoriak a milíciák erőszakos cselekményei, a fővárosban, Mogadishuban bizonyos mértékű stabilitás van. Mohadishuban már vannak hazai és külföldi beruházások, szeptemberben pedig a Világbank 80 millió dolláros segélyt hagyott jóvá Szomália költségvetési reformjaira. Az elmúlt 30 évben ez volt az első kifizetés a kelet-afrikai ország számára.

Az al-Shabaab 2011-ben visszavonult Mogadishuból, ám a fővároson kívüli országrészeken továbbra is erőteljes a csoport jelenléte. Az Egyesült Államok légicsapásokkal segíti az ENSZ által támogatott szomáliai kormány al-Shabaab ellen folytatott küzdelmét.

Az al-Shabaab elleni amerikai fellépés Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépése óta fokozódott, 2017-ben több légicsapást hajtottak végre, mint az előző évtizedben összesen. Az idei évben legalább 37 amerikai légitámadást vittek végbe.

Rovatok