Index Vakbarát Hírportál

Az Eiffel-torony, és több múzeum is zárva lesz a szombati tüntetés miatt Párizsban

2018. december 6., csütörtök 22:41

Szombaton 89 ezer biztonságit mozgósítanak Franciaország-szerte a sárgamellényesek újabb tüntetése miatt - írja az MTI.

Édouard Philippe kormányfő csütörtök este nyilatkozott a TF1 francia televíziónak. 

Olyan emberekkel állunk szemben, aki nem tiltakozni, hanem törni-zúzni akarnak, és nem akarunk nekik szabad utat engedni

Párizsban 8000 rendőr lesz készenlétben, és az utcákra vezénylik a csendőrség tucatnyi páncélozott járművét is. Ez utóbbiakat a 2005. évi elővárosi tüntetések során vetették be utoljára. Előző szombaton, amikor zavargások törtek ki az üzemanyagadó emelése elleni tüntetések során, a rendvédelmi erők mintegy 65 ezer tagját vonultatták fel, közülük ötezret a fővárosban.

A kormányfő megerősítette, hogy semmilyen "hangzavar" nincsen az államvezetésben az üzemanyagadó emelése kapcsán. A kormányfő kedden még az emelés felfüggesztéséről beszélt, majd szerdán az elnöki hivatal közölte, hogy eltörölték az emelést.

Ez az adó nem szerepel a 2019. évi költségvetésben, törölték.

Kedd óta a kormány és az elnöki hivatal arról igyekszik meggyőzni a tiltakozókat, hogy meghallották a hangjukat, a sárgamellényesek azonban egy negyedik tüntetést is szerveznek szombatra a fővárosba, és a kormány újabb erőszakhullámtól tart.

"Nagyon mérgező a légkör, a soha nem látott mértékű erőszak légkörében józan észre és nyugalomra kell inteni az embereket"- mondta Didier Guillaume mezőgazdasági miniszter a CNews hírtelevíziónak. Hozzátette, hogy a követelések jogosak.

A középosztály volt 10-15 éven át Franciaország fejőstehene, és ez már nem megy tovább. Megpróbáltunk több egyelőséget teremteni, de nem sikerült.

Szombaton a sárgamellényesek újabb tüntetése miatt zárva tart több párizsi múzeum, közöttük a Louvre, valamint az Eiffel-torony is.

Csütörtökön folyatódott a diákok tiltakozó megmozdulása. A gimnazisták tüntetése során több incidens történt Észak-Franciaországban, országszerte több mint 700 diákot állítottak elő a belügyminisztérium tájékoztatása szerint. Szerte az országban mintegy 280 oktatási intézménynél volt tüntetés, illetve rendzavarás.   

Rovatok