Index Vakbarát Hírportál

Baloldali pártok bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a francia kormány ellen

2018. december 6., csütörtök 13:28

Bizalmatlansági indítványt terjeszt be hétfőn a francia kormány ellen három baloldali ellenzéki párt - jelentette be csütörtökön Olivier Faure, a szocialisták főtitkára.

Faure hozzátette, hogy a szocialista, a kommunisták és a Lázadó Franciaország párt az elkövetkező napokban szövetségeseket keres majd a bizalmi szavazáshoz más politikai csoportok körében - írta az MTI. A hatályos törvények szerint a bizalmatlansági indítvány benyújtását a képviselők legalább tíz százaléka kezdeményezheti, vagyis 58 képviselő kell hozzá. A szocialistáknak 29, a "lázadóknak" 17, a kommunistáknak 12, vagyis együtt összesen pont 58 mandátuma van.

Közben hét szakszervezet csütörtökön elítélte az erőszak minden formáját a sárgamellyénes mozgalom követeléseinek kinyilvánításakor. Emmanuel Macron elnök előző nap arra szólította a politikai pártokat és szociális partnereket, hogy egyértelműen és határozottan szólítsák nyugalomra a tüntetőket.

A francia kormány a tüntetések hatására bejelentette, hogy végleg eltöri az üzemanyagadót. A demonstrációsorozat ennek ellenére nem ér véget. Szombaton újabb tüntetést tartanak. 

"Fel kell készülni arra a lehetőségre, hogy olyan emberek jöhetnek (Párizsba) és feltehetően nagyobb számban, mint a múlt héten, akik meg akarják támadni az intézményeket, a rendőröket, az épületeket" - mondta David Le Bars szakszervezeti vezető, hozzátéve, hogy a rendőrök körében nem egyszerűen nyugtalanság, hanem félelem is érezhető.

"A félelem olyan érzés, amely létezhet, de egyben egészséges is. Félni azt jelenti, hogy tiszta fejjel kell jó módszereket alkalmazni, jó stratégiát választani és nem kapkodni. A félelmet lehet kezelni, de nem szabad letagadni, gondolkodni kell azon, hogy milyen stratégiát alkalmazzunk a ránk váró eseményekkel szemben" - fogalmazott Le Bars.

"Városi erőszakkal, városi gerillákkal kell majd szembenéznünk, feltehetően teljesen példátlan méretű lázadási stratégiákkal. Ez teljesen példátlan abból a szempontból, hogy a fővárosban fog megtörténni és lehet, hogy más városokban is" - hangsúlyozta. "Az egyetlen dolog, amely alapján fel tudunk készülni az az, hogy a külvárosi zavargásokat általában egy konkrét esemény váltja és akkor reagálunk, most viszont több napja képben vagyunk és meg kell, hogy szervezzünk magunkat, hogy fel tudjunk lépni" - tette hozzá.

"A rendőrök szombaton ismét a köztársaság védelmezői lesznek azzal szemben, amely a nemzet életében jelentős eseménynek ígérkezik. Nem tagadhatjuk az állomány létszám- és eszközhiányát, de most teljesen helyt kell állnunk, meg kell őrizni a hidegvérünket, mert a franciáknak szükségük van a rendőri erőkre azért, hogy ne forduljon a helyzet káoszba" - hívta fel a figyelmet az SPCN vezetője.

Rovatok