Index Vakbarát Hírportál

Megsemmisítette az összes kabuli szavazatot az afgán választási bizottság

2018. december 6., csütörtök 11:42

Érvénytelen az októberi afganisztáni parlamenti választásokon leadott valamennyi kabuli szavazat - jelentette be a választási panaszbizottság. Nem könnyű egy afgán szavazást lebonyolítani, a választás 2016 óta húzódik.

A választások tisztaságát ellenőrző testület 25 indokot hozott fel a szavazatok megsemmisítésére, kezdve a súlyos választási csalásoktól, egészen a választási bizottság számlájára írható hibákig. A fővárosban széles körben elkövetett csalások és szavazattokkal való manipulálások ártottak a voksolás átláthatóságának és hitelességének, és az összes ottani voks érvénytelenítéséhez vezettek - mondta Alireza Róháni, a panaszbizottság szóvivője.

Kabulban mintegy 2767 panasz érkezett be a testülethez - írja az MTI.

Húzódik, mint az afgán választás

Október 20-án Afganisztán 34 tartománya közül 32-ben tartottak parlamenti választást. Biztonsági és szervezésbeli problémák miatt 400 szavazóhelyiségben egy nappal később voksoltak, Kandahár tartományban pedig egy héttel kellett elhalasztani a szavazást a tartományi rendőrfőnök ellen elkövetett halálos merénylet miatt. A régóta halogatott választást már egyszer 2016-ra, majd egy korábbi 2018-as időpontra is kiírták, végül több mint 2500 jelölt versengett a parlament alsóházának 249 képviselői helyéért. eredményt december végére ígértek a hatóságok.

Nők is szavaztak

Afganisztánban ez volt a harmadik parlamenti választás a tálibok hatalmának megdöntése, 2001 óta, de az első olyan, amelyet az afgán hatóságok teljes mértékben önállóan szerveztek és szavatolták a voksolók biztonságát. A választásokon több millió nő is részt vett, igaz mind a szavazatra jogosultak arányában, mind a voksolási lehetőséggel valóban élők között sokkal kevesebb volt a nő, mint a férfi.

Párhuzamosan tartományi választásokat is tartottak a hozzávetőleg 34 millió lakosú országban. A választások idején a tálibok több támadást követtek el, mind bármelyik korábbi választáson, hogy meghiúsítsák a parlament megválasztását. Az ENSZ összesítésébe az szerepelt, hogy 56 ember életét oltották, és 379 embert sebesítettek meg.

Rovatok