Index Vakbarát Hírportál

Trump első emberét is megtalálta a Mueller-vizsgálat, mondjuk úgyis mindjárt kirúgják

2018. december 7., péntek 21:31

A Donald Trump 2016-os kampányának orosz összefonódásait vizsgáló különleges ügyész meghallgatta a Fehér Ház második emberét, John Kelly kabinetfőnököt - tudta meg a CNN pénteken három, egymástól független forrásból is. Kellyt azonban Robert Mueller emberei nem a kampányról kérdezték - a hadseregtől érkezett kabinetfőnököt ugyanis csak 2017 júliuásban nevezték ki Reince Priebus helyére -, hanem arról, hogyan akadályozhatta a Fehér Ház az igazságszolgáltatás működését az orosz befolyás felderítésénél. 

John Kelly egyébként valószínűleg nem sokáig marad a Fehér Házban; a kabinetfőnök ugyanis több lap szerint

már egyáltalán nincs beszélő viszonyban elnökével, és napok kérdése csak, hogy kirúgják.

A posztért sajtóértesülések szerint Mike Pence alelnök kabinetfőnöke, Nick Ayes jelentkezett be. Az elnök első emberének számító, az adminisztráció működtetéséért felelős kabinetfőnöki poszt soha nem nyugdíjas állás, az elnökök sokszor az ő lecserélésükkel próbálnak új lendületet vinni a kormányzásba - különösen az elnökök számára általában kedvezőtlenül elsülő félidős választásokat követően. Kelly 17 hónapig tartó munkája amúgy is igen hektikusan alakult. A volt tengerészgyalogos tábornoktól a kaotikus Trump-kormányzat rendbeszedését, a szivárogtatások és önellentmondások felszámolását várták; a kezdeti fegyelem azonban meglazult, amin az sem segít, hogy Kelly több későbbi kinevezettel, például a szintén a tábornoki karból jövő H. R. McMaster helyére érkezett John Boltonnal, kifejezetten rossz viszonyban van. A váltást szorgalmazza az elnökre nagy befolyást gyakorló lánya és veje is; Trump pedig elsősorban azért elégedetlen Kellyvel, mert nem tartja elég "politikus" kabinetfőnöknek, aki képes leszerelni az elnökségére leselkedő veszélyeket.

Trump lehülyézte volt külügyminiszterét, akit korábban világklasszisnak minősített

Rex Tillerson, Trump márciusban menesztett külügymiisztere a CBS-nek nyilatkozva elkövette azt a hibát (bár lehet, el akarta követni a hibát), hogy kritizálta volt főnökét. Tillerson elmondta, hogy a válallati kultúrában megszokott (az ExxonMobil éléről érkezett a külügyminisztériumba) fegyelmezett munkához képest meglepő volt Trump fegyelmezetlensége, az, hogy nincs türelme elolvasni még a neki készített összefoglalókat sem.

Az elnök az interjút látván begurult, és a Twitteren azt írta a kiválasztása idején még "világklasszis"-nak minősített Tillersonról, hogy "kőhülye" meg hogy "pokolian lusta", bezzeg az utódja, Mike Pompeo egészen más szintet képvisel.

(Borítókép: Donald Trump és John Kelly. Fotó: Jonathan Ernst / Reuters)

Rovatok