Index Vakbarát Hírportál

Megvan Trump új igazságügyi minisztere, aki átveszi az orosz vizsgálat felügyeletét

2018. december 7., péntek 16:14 | aznap frissítve

Donald Trump amerikai elnök William Barr-t jelölte a lemondatott Jeff Sessions helyett új igazságügyi miniszternek, írja a BBC. A 68 éves Barr korábban 1991-1993 között az idősebb Bush elnöksége alatt volt már egyszer igazságügyi miniszter.

A jól ismert konzervatív jogász mostani kinevezéséig egy washingtoni ügyvédi irodában dolgozott. Olyan jelöltnek tartják, akit a republikánus szenátorok is jól ismernek, és akivel szemben nincsenek fenntartásaik.

Barr veszi majd át annak a vizsgálatnak a felügyeletét, amit Robert Mueller különleges ügyész a 2016-os elnökválasztás orosz beavatkozásának és az oroszok és Trump kampányának esetleges összejátszásának ügyében folytat.

Barr 2017 közepén írt egy véleménycikket a Washington Postba, amiben helyes lépésnek tartotta James Comey volt FBI-igazgató kirúgását. Szerinte Comey hibát követett el, amikor 2016 közepén a nyilvánosság elé állt a Hillary Clinton emailügyében folytatott nyomozás eredményeivel, anélkül, hogy erről beszélt volna Loretta Lynch akkori igazságügyi miniszterrel.

Sessions-t már régóta támadta Trump, elsősorban az volt vele a baja, hogy kivonta magát a Mueller-vizsgálat felügyeletéből, ami a különleges ügyészt kinevező Rod Rosenstein igazságügyi miniszter-helyettes alá tartozott. Az elnök emellett bevándorlásügyben sem volt elégedett Sessions hozzáállásával. Végül a novemberi félidős választások után kellett mennie Sessions-nek.

Azóta megbízott miniszterként Matthew Whitaker, Sessions korábbi kabinetfőnöke, és az Iowa Hawkeyes volt amerikai futballistája vezette a minisztériumot.

Trump azt is bejelentette pénteken, hogy Nikki Haley lemondott ENSZ-nagykövet helyét pedig a korábbi Fox News-os műsorvezető, a külügyminisztérium eddigi szóvivője, Heather Nauert veszi át. A CNN szerint Nauert nehéz szenátusi meghallgatásra számíthat, mert annak ellenére, hogy szóvivő volt, sokak szerint nincs elég tapasztalata ehhez a fontos poszthoz.

Rovatok