Index Vakbarát Hírportál

70 város vezetői dugták össze a fejüket, hogy a migrációról tanácskozzanak

2018. december 9., vasárnap 07:29

Szerte a világból 70 város vezetői - támogatandó az ENSZ migrációs csomagját - megállapodtak abban szombaton Marrákesben, hogy szorosabban együttműködnek a tömeges migráció kezelésében – írja az MTI.

Az ENSZ 193 tagországa az Egyesült Államok kivételével júliusban véglegesítette a Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról című egyezményt. A csomagot a jövő hét elején hagyják jóvá a marokkói városban, de több európai ország - köztük Magyarország - úgy döntött, hogy nem csatlakozik hozzá. Ennek ellensúlyozására gyűltek össze több mint 70 város vezetői, és vitatták meg, hogyan lehet jobban kezelni a tömeges migrációt - például lakhatás és munka biztosításával -, és csökkenteni az Európába eljutni akarók számát.

"Szeretnénk, ha a nemzeti kormányok meghallanák a hangunkat. Ugyanis a migráció a városokat nehéz feladat elé állítja" - jelentette ki Yvonna Aki-Sawyerr, a Sierra Leone-i Freetown polgármestere. Marvin Rees, az angliai Bristol polgármestere pedig azt mondta: az ENSZ-csomag szükséges, mert lehetetlen nem tudomást venni a tömeges migrációról.

Olyan városok képviselői is jelen voltak a tanácskozáson, amelyek anyaországa már elhatározta, hogy nem csatlakozik a csomaghoz, így például az Egyesült Államok, illetve olyanokéi, amelyek anyaországa kritikus azzal szemben, így például Olaszország. Az olasz kormány megosztott az egyezményt illetően, és egyelőre nem tudni, hogy a római törvényhozás mikor szavaz a megállapodásról. A városok ígéretet tettek arra, hogy "támogatják a menekültek megfelelő fogadását, és növelik a befogadó helyek számát".

Belgiumban az ENSZ migrációs csomagjához való csatlakozástól szóló vita ahhoz vezetett, hogy az egyik kormánypárt kilépett a kormánykoalícióból.

A belga parlament csütörtökön nagy többséggel megszavazta, hogy az ország csatlakozzon az ENSZ-egyezményhez. A jobboldali Új Flamand Szövetség N-VA azonban a dokumentum aláírása ellen szavazott. Charles Michel belga miniszterelnök akkor bejelentette: vasárnap elutazik Marrákesbe, hogy az ENSZ-konferencián aláírja az egyezményt, és ezt a koalíciós vita ellenére azóta is fenntartotta. Bart De Wever, az N-VA elnöke azonban szombat esti sajtótájékoztatóján azt mondta: ha a kormányban nem számít pártjának véleménye, akkor kilépnek a koalícióból. Michel erre bejelentette, hogy a távozó minisztereket államtitkárokkal helyettesíti, ami elemzők szerint nem lesz könnyű feladat, mert az alkotmány értelmében a kormányban azonos számú vallon és flamand miniszternek kell lenni.

Miután májusban szövetségi parlamenti választások lesznek, elemzők szerint a mostani változás már nem kényszerít ki előre hozott választást.

Rovatok