Index Vakbarát Hírportál

Theresa May az utolsó pillanatban halasztja el a brexit-szavazást?

2018. december 9., vasárnap 12:04 | aznap frissítve

Frissítés : Theresa May hivatala és a Brexit-ügyi miniszter is cáfolta, hogy a londoni kormány elhalasztaná a kedd estére kitűzött alsóházi szavazást, írja az MTI.

Vasárnapi brit sajtóértesülés szerint a kormány elhalasztja a kedd estére kitűzött alsóházi szavazást a brit EU-tagság megszűnésének, a brexitnek a feltételrendszerét rögzítő megállapodásról, és Theresa May miniszterelnök megpróbál módosításokat elérni az egyezményben a jövő heti évzáró EU-csúcson.

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak név nélkül idézett kormánytagok és kormányzati tanácsadók egybehangzóan azt mondták, hogy várakozásuk szerint Theresa May hétfőn bejelenti a parlamenti szavazás elhalasztását, hogy az Európai Unió jövő csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján megpróbálkozhasson még egy utolsó diplomáciai erőfeszítéssel az egyezmény módosítására.

A Downing Street egyelőre tagadta az értesülést. A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője vasárnap csak annyit mondott, hogy az alsóházi szavazást a kijelölt kedd esti időpontban megtartják.

A jelenlegi alsóházi erőviszonyok alapján valószínűtlennek tűnik az egyezmény elfogadása.

Az alsóház a tervek szerint kedden szavazna a May által nagy nehezen kialkudott megállapodásról, amit az EU-s vezetők a november 25-i csúcson már jóváhagytak, és azt is jelezték, nem akarnak újra tárgyalóasztalhoz ülni a 2019. március 29-i kilépés előtt. A brit politikában a megállapodást azonban szinte minden oldalról támadtak, mert túlságosan kompromisszumosnak tartották, ami sem a maradáspártiaknak, sem a kemény brexit híveinek nem felel meg.

A héten többnapos vita kezdődött a keddi szavazás előtt, amin May több pofont is kapott. A 2017-es előrehozott választások óta a tory kormány parlamenti többségét biztosító északír unionisták már kijelentették, hogy 10 képviselőjük leszavazza a megállapodást, és várhatóan nem kevés konzervatív képviselő is ellene szavazna.

Az alsóház kötelezte kedden a brit kormányt annak a jogi útmutatásnak a nyilvánosságra hozatalára, amelyet a kabinet jogi főtanácsadója állított össze, és ezzel együtt azt is kimondta, hogy a kabinet testületileg megsértette a parlamentet.

Aztán pedig átszavazásokkal az ellenzék azt is elérte, hogy amennyiben kedden elbukna May javaslata, akkor utána nagyobb beleszólása legyen az alsóháznak abba, mi legyen a következő lépés.

May nyilvánosan próbálta azt hangsúlyozni, hogy az ő javaslata, az alku nélküli kilépés és a maradás között lehet választani, és a háttérben is győzködött képviselőket, de nem véletlen, hogy a hírek szerint miniszterek őt próbálták rávenni, hogy halassza el a szavazást. Azonban ezen a ponton már ez is kockázatos lépés lenne a végső soron a saját pozícióját is védő May-nek.

Rovatok