Index Vakbarát Hírportál

Egyiptomban betiltották a sárga mellények árusítását

2018. december 11., kedd 17:55

Az egyiptomi hatóságok betiltották a sárga fényvisszaverő mellények árusítását, mivel attól tartanak, hogy az ellenzéki erők lemásolnák a franciaországi sárga mellényes tüntetéseket, írja a Guardian.

Egyiptomban januárban lesz a Hoszni Mubarak bukásához vezető 2011-es tüntetések évfordulója, és ezzel összefüggésben tüntetésekre számítanak. A hatóságok az elmúlt években próbálták megakadályozni, hogy vonulások induljanak január 25-én, a 2011-es tüntetések kirobbanásának napján. Összecsapásokban sokan meghaltak, és megsebesültek.

„A rendőrség néhány napja idejött, és azt kérte, hogy ne áruljunk ilyet. Amikor megkérdeztük, miért, azt mondták, hogy utasításokat követnek" – mondta az egyik megkérdezett boltos.

Biztonsági források a brit lap szerint azt mondták, hogy január végéig marad érvényben a korlátozás. A belügyminisztériumból hivatalosan nem reagáltak a megkeresésekre.

Az eredetileg az üzemanyagok árába épített környezetvédelmi adó tervezett emelése ellen indult sárga mellényes tüntetéseken a tiltakozók már a francia szociális rendszer átalakítását, és többen Emmanuel Macron francia elnök lemondását is követelik Franciaországban.

Rovatok